Lobbista a podnikatel Ivo Rittig Foto: archiv

NS svolal veřejné jednání o stížnosti Válkové v Rittigově kauze

Nejvyšší soud (NS) 1. října veřejné projedná stížnost pro porušení zákona, kterou ministryně spravedlnosti Helena Válková podala v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Stížnost zpochybňuje způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce před tím podnikateli Ivu Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy. Termín jednání sdělil mluvčí soudu Petr Knötig.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. NS by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy, a to na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné. Státní zástupce proto poté požadoval pro pět mužů vazbu kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Soud ale návrhu nevyhověl. Válková se domnívá, že obvodní soud původně rozhodl adekvátním způsobem.

Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť.

Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

-čtk-