Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Pro účinný boj s korupcí je prý třeba změnit klima společnosti

Pro účinný boj s korupcí je třeba změnit klima ve společnosti, aby lidé uplácení neakceptovali. Shodli se na tom účastníci protikorupční konference, která se konala v Senátu. „Pokud veřejnost bude akceptovat korupci, tedy bude akceptovat sobectví, tak sebevíc úřadů, sebevíc kontrolních mechanismů nám prostě nepomůže,“ uvedla například místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková.

Připomněla, že v Česku je podle průzkumů organizace Transparency International ochotna oznamovat případy korupce jen zhruba polovina lidí, zatímco ve skandinávských zemích, kde je míra korupce nejnižší, je to až 93 procent obyvatel. Podobně za zkorumpované považují veřejné představitele a státní instituce instituce téměř tři čtvrtiny Čechů, ale jen necelá třetina Skandinávců.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že zahraniční protikorupční úpravy nebudou v českých podmínkách fungovat bez změny přístupu k hodnotám. Připomněla diskuse o specializovaném úřadu pro potírání korupce. Podle ní nebude efektivní, pokud nebude mít patřičné pravomoci a nebudou jej tvořit odborně zdatní a odvážní státní zástupci pevných morálních zásad, kteří budou vzájemně spolupracovat a nedopustí únik informací. „Zabezpečit takovýto úřad lze podle mně pouze v počtu dvaceti, maximálně třiceti státních zástupců,“ uvedla.

Bradáčová také uvedla, že s tímto úřadem nemohou být spojeny nesplnitelné ambice, že by vymýtil veškerou korupci. Soustředit by se měl na slabá místa ve veřejné správě.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), který dostal na starosti koordinaci boje proti korupci, označil za jeden z klíčových prvků boje proti korupci fungující státní službu. Připomenul také, že vláda v létě rozhodla o vzniku osmnáctičlenné rady boje proti korupci, v níž budou zástupci ministerstev, Nejvyššího státního zastupitelství, Generální inspekce bezpečnostních sborů i neziskového sektoru a akademické sféry. Očekává od ní podněty pro omezení korupce, ale nepředpokládá, že by se Česko dokázalo „nějakou závratnou rychlostí přiblížit severským zemím“.

-čtk-