Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: soudci.cz

Causa Sváček: Etický soud bude jednat odborně, nikoli kádrovácky

Pokud mají mít závěry Etického soudu Soudcovské unie obecný přesah, musí být jednotlivé kauzy převedeny do obecné roviny a takto posuzovány. Uvedla to pro Českou justici čerstvě zvolená předsedkyně Soudcovské unie Daniela Zemanová. Z odpovědi vyplývá, že Etický soud se zřejmě nebude zabývat konkrétními osobami, i kdyby šlo o soudce Jana Sváčka a jeho pracovní vztah s prezidentem Václavem Klausem nebo snad dokonce o předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a jeho vztah s prezidentem Milošem Zemanem, který s ním konzultuje výběr soudců Ústavního soudu.

Pokud si kdokoli představoval, že Etický soud Soudcovské unie bude jmenovitě probírat nějaké osoby a prověřovat soudce, zda neradí ministrům nebo prezidentovi, tak tomu zjevně nebude. Z vyjádření předsedkyně Soudcovské unie Daniely Zemanová vyplývá, že Etický soud zvolí přístup odborný, nikoli kádrovácký. „Obecně je možno konstatovat, že pokud mají mít závěry Etického soudu obecný přesah, musí být jednotlivé kauzy převedeny do obecné roviny a takto posuzovány,“ uvedla pro Českou justici Daniela Zemanová s tím, že jde o autonomní orgán, jehož činnost nemůže nikterak ovlivňovat. Vedení Soudcovské unie tomuto orgánu pouze položí obecně formulované otázky.

„Vedení Soudcovské unie osloví Etický soud s obecně formulovanými otázkami slučitelnosti funkce soudce s poradenskou činností pro výkonnou moc, které zahrnují i vámi popsaná jednání Je to autonomní orgán Soudcovské unie, jeho činnost začíná, nemohu tedy ani z pozice prezidentky Soudcovské unie odhadovat – a už vůbec ne ovlivňovat, jak k problému přistoupí,“ vysvětlila Daniela Zemanová.

Na dotaz, jak dlouho bude podle ní Etický soud jednat a kdy zformuluje stanovisko, sdělila, že toto nelze z praktických důvodů odhadnout. „Etický soud unie byl v nové podobě ustaven minulý týden. Je složen z pěti soudců z celé republiky, kteří mají své pracovní povinnosti. Neberte to tedy, prosím, jako vyhýbavou odpověď, ale opravdu nelze určit časový rámec jejich činnosti,“ uvedla pro Českou justici doslova.

Na Soudcovskou unii se obrátili čtyři politici spolu s aktivisty ze spolků Vraťte nám stát a Nadační fond proti korupci, kteří apelují na ministryni spravedlnosti, aby nejmenovala do funkce místopředsedy Vrchního soudu v Praze soudce Jana Sváčka. Senátoři Libor Michálek, Jan Horník, Jiří Šesták a Alena Dernerová by to považovali za znevážení jejich funkce, neboť soudce Jan Sváček byl Senátem odmítnut jako kandidát na soudce Ústavního soudu.

Další důvody doplnil na včerejší společné tiskové konferenci vysokoškolský učitel a předseda iniciativy Vraťte nám stát Václav Němec. Podle jeho slov soudce Jan Sváček lhal o svém členství v KSČ, „má vazby na osoby z polosvěta“ a „říká se o něm, že je ochoten jít na ruku“, uvedl Václav Němec, který avizoval bitvu o Vrchní soud v Praze. Je to důležitá bitva o Vrchní soud v Praze, protože tento soud má větší pravomoci, než Ústavní soud, řekl na tiskové konferenci. Informaci doplnil Petr Soukenka z Národního fondu proti korupci. „Náš fond obdržel několik informací, které říkají, že na tomto postu nemá Jan Sváček co dělat,“ uvedl.

Na výzvu politiků a aktivistů, aby nenavrhovala soudce Jana Sváčka do funkce místopředsedy Vrchního soudu v Praze, ve večerních hodinách reagovala i ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ministryně spravedlnosti uvedla, že jejich obavy vnímá stejně jako všechny další informace v této věci, které si ověří a zváží ve všech souvislostech. Po jejich pečlivém vyhodnocení přijme rozhodnutí v průběhu listopadu.
Irena Válová