Česká eurokomisařka Věra Jourová Foto: archiv

Europarlament dostal písemné odpovědi Jourové na otázky poslanců

Evropský parlament dostal odpovědi na dodatečné otázky, které položil české kandidátce na eurokomisařku Věře Jourové. Potvrdila to sama pravděpodobná budoucí komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Lhůta, do které měla odpovědět, byla vedením europarlamentu ve čtvrtek stanovena na včerejších 21:00 SELČ.

„Ano, pokud vím, byly odpovědi poskytnuty parlamentu,“ uvedla také Natasha Bernaudová, mluvčí šéfa budoucí komise Jeana-Claudea Junckera.

Jourová musela písemně odpovědět na celkem 32 otázek, tedy jen o něco méně než 45 dotazů, které ústě zodpověděla při tříhodinovém slyšení minulou středu. Písemně je položily všechny výbory, s jejichž členy česká kandidátka diskutovala.

Kvůli rozsahu odborné náplně svého portfolia musela ve středu oslovit poslance hned ze čtyř výborů – pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, pro právní záležitosti, pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a pro práva žen.

Po slyšení, ze kterého ona sama měla dobrý pocit, jí někteří europoslanci vytýkali přílišnou obecnost odpovědí. Jiní poukazovali na nejasnosti v rozdělení a častém překrývání se pravomocí některých členů budoucí komise. Nejvíce doplňujících otázek nakonec kandidátce položil výbor pro občanské svobody. Výbor pro vnitřní trh naopak už v textu otázek konstatoval, že Jourová při slyšení prokázala nadání i profesionální zkušenost potřebnou pro práci eurokomisaře.

Spolu s Jourovou v europarlamentu více či méně narazili také Brit Jonathan Hill, Francouz Pierre Moscovici, Maďar Tibor Navracsics a Španěl Miguel Arias Cañete. Hill si slyšení v úterý zopakuje.

Evropský parlament se rozhodl oznámit, kteří z nominantů uspěli, až poté, co skončí všechny kroky spojené se sérií slyšení a dodatečných dotazů.

Zda Jourová uspěla tak nejspíš nebude známo dříve než v úterý. O komisi jako celku mají europoslanci hlasovat na konci měsíce tak, aby se nový tým mohl práce ujmout od 1. listopadu.

-čtk-