Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Ministerstvo spravedlnosti personálně posiluje, má dva nové sekční šéfy

První náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán posiluje jím řízené sekce. K 1. říjnu na ministerstvo přivedl dva nové vrchní ředitele – sekci legislativní povede Michal Franěk, sekci justiční Klára Cetlová. Oba přicházejí z Ministerstva financí, kde dříve v pozici vrchního ředitele působil i Pelikán.

Celkem ministerstvo na přelomu září a října přijalo 11 lidí, osm jich odešlo. Největší změny se týkají právě legislativní a justiční sekce, které byly oslabeny v první polovině roku v souvislosti s působením tehdejší první náměstkyně Hany Marvanové.

Legislativní sekci vede nově Michal Franěk, který přišel z pozice ředitele odboru finančních trhů MF. Dosavadní sekční šéfka Eva Ledererová byla odvolána a nově bude ředitelkou legislativního odboru. Antonín Stanislav, který byl řízením odboru pověřen, se vrací zpět na místo vedoucího oddělení, konkrétně insolvenčního.

Na post vrchní ředitelky sekce justiční přichází Klára Cetlová. Česká justice žádala u obou nových sekčních šéfů o profesní životopisy, ministerstvo je ale nemá. „Vyžádáme si je. Ještě je nemáme,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

I Cetlová přichází z Ministerstva financí, je odbornicí na finanční trhy. Pracovala v Komisi pro cenné papíry, na MF vedla odbor finančního trhu a byla rovněž členkou rozkladové komise České národní banky. Podle veřejně dostupných informací bývala Cetlová životní partnerkou právníka, partnera investiční skupiny J&T a spolumajitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského.

Na ministerstvo přichází na stáž i státní zástupce VSZ v Olomouci Jaroslav Kandráč. „Bude pracovně zařazen na pozici odborného referenta odboru dohledu,“ uvedla Hrochová. Podle informací České justice se s Kandráčem, který byl zařazen do oddělení trestního přezkumu, počítalo na některou z vedoucích pozic v odboru dohledu, k tomu však zatím nedalo souhlas Nejvyšší státní zastupitelství.

Z funkce ředitele odboru dohledu v létě odešel Pavel Bednařík. Oficiálně po dohodě, podle informací České justice ale kvůli dlouhodobým neshodám s vedením resortu. Ministryni například vadilo, že ji Bednařík z pozice ředitele odboru neinformoval o své ambici stát se soudcem na jihu Čech, o tom, že je na seznamu soudců navržených ke jmenování, se dozvěděla až při jeho předložení. Bednařík nakonec ke jmenování prezidentovi navržen nebyl.

Robert Malecký