Budova Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Slovensku byl zamítnut kandidát na slovenského soudce už podruhé v roce. Foto: Rada Evropy

Podvýbor Parlamentního shromáždění tvrdě odmítl Slovensku kandidáty na soudce ESLP

Tvrdě odmítnut byl návrh tří kandidátů na funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva za Slovensko. Podvýbor Parlamentního shromážděni Rady Evropy všechny tři kandidáty zamítl pro nesplnění profesní zkušenosti a postavení jako kriteria pro funkci soudce Evropského soudu pro lidská práva a Slovensko požádal o nový seznam kandidátů. Podvýbor zamítl Slovensku kandidáty na soudce v posledním roce již podruhé.

Po detailním prověření kandidátů podvýbor shledává, že všichni tři kandidáti neprojevují patřičné profesní zkušenosti a postavení, které by splňovalo kriteria specifikovaná v článku 21 paragraf 1 Evropské úmluvy o lidských právech. Podvýbor doporučuje, anonymně, aby byl seznam Parlamentním shromážděním odmítnut, a aby byla vláda Slovenské republiky požádána o předložení nového seznamu kandidátů,“ uvádí se doslova v záznamu o jednání podvýboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, který na začátku října hodnotil tři kandidáty na soudce ESLP navrhované Slovenskem.

Ze strany podvýboru jde o velmi tvrdý a striktní odsudek slovenského návrhu kandidátů na funkci soudce, shodují se právní profesionálové. Slovensko předložilo podvýboru tři jména: Andrea Kršková, Ondrej Laciak a Marica Pirošíková. Dvaačtyřicetiletá Andrea Kršková je podle přiloženého životopisu soudkyně Okresního soudu v Bratislavě. JUDr. Ondej Laciak, kterému je třicet čtyři let, je advokátem a osmatřicetiletá Marica Pirošíková je slovenský vládní agent u Evropského soudu pro lidská práva a zastupuje prostřednictvím slovenského ministerstva spravedlnosti slovenský stát.

Podle zmíněného článku 21, k jehož prvnímu paragrafu se členové při zamítnutí slovenských kandidátů odkázali, musí „soudce mít vysoký morální charakter a musí budˇvykázat kvalifikaci požadovanou ke jmenování do vysokého úřadu soudce nebo být uznávanou právnickou osobností“.

Podvýbor zamítl Slovensku jména navrhovaná do funkce soudce Evropského soudu pro lidská práva u podruhé, což se doposud stalo pouze v případě Malty. Současnému zvolenému soudci ESLP za Slovensko Jánu Šikutovi skončil mandát loni v říjnu. Podle Evropské úmluvy o lidských právech však může zastávat úřad, dokud na jeho místo nebude za Slovensko zvolen nový soudce.

Evropský soud pro lidská práva je instituce Rady Evropy. Soud tvoří 47 soudců ze 47 členských států Rady Evropy a současně Vysokých smluvních stran Úmluvy. Soudce je volen Parlamentním shromážděním Rady Evropy, které volí jednoho ze tří národním státem navrhovaných kandidátů. Volbě předchází procedura u předmětného podvýboru Parlamentního shromáždění.

Irena Válová