Soudcovská unie kritizuje ministryni kvůli výrokům ve žďárské kauze

Soudcovská unie tvrdě kritizuje ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) za její slova, která pronesla v souvislosti s prací soudů v kauze útočnice ze Žďáru nad Sázavou. Hodnocením správnosti rozhodnutí soudce se podle unie ministryně dostala do rozporu se zákonem i ústavou.

Válková po prvním zhodnocení případu ve středu řekla, že Okresní soud v Opavě, který šestadvacetiletou psychicky nemocnou ženu loni propustil do ambulantní péče, nepostupoval dostatečně důkladně. Spokojil se prý se stručným posudkem a nepožadoval další znalecká vyjádření.

„Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů s výjimkou stížnosti pro porušení zákona. Ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti, ministryně výroky hodnotícími věcnou správnost rozhodnutí tento zákaz porušila,“ stojí ve dnes zveřejněné reakci Soudcovské unie. „Jedná se o narušení základního principu dělby moci, který v demokratické zemi nesmí být tolerován,“ dodalo soudcovské profesní sdružení.

Ministryně v reakci v ČT uvedla, že je kritikou unie nemile překvapena. Dodala, že má kárnou pravomoc.

Podle Válkové neselhal v případu jen soud, ale rovněž lékaři, kteří návrh podali, a státní zástupce, který proti rozhodnutí o přeměně ústavní péče na ambulantní nepodal opravné prostředky. „Oni se spokojili pouze se stručným vyjádřením, to je skutečně žalostně stručné na tak závažnou diagnózu, jako je paranoidní schizofrenie s agresivními záchvaty. V tomto ohledu stručné vyjádření, že prodělala intenzivní psychoterapii, nahlédla svůj čin, lituje toho, poslala omluvný dopis a bude dodržovat léčbu, je dle mého názoru málo,“ řekla České justici Válková.

Zhruba do týdne se chce ministryně spravedlnosti po důkladné prostudování spisů rozhodnout, zda na soudce nebo státního zástupce podá kárnou žalobu.

Šestadvacetiletá útočnice, která v úterý ubodala ve žďárské škole studenta a další dvě studentky a zasahujícího policistu zranila, útočila před dvěma lety ve škole v Havířově. Ostravský krajský soud ji poté poslal do ústavního ochranného léčení, z nějž byla letos opavským okresním soudem propuštěna. Policie ženu za žďárský útok obvinila z vraždy a braní rukojmích, za což ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Robert Malecký