Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podal včera ve své věci námitku podjatosti. Foto: archiv

Vláda schválila návrh na jmenování šéfa Vězeňské služby generálem

Vláda schválila návrh ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) na jmenování šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška brigádním generálem. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu zveřejněných na webu. Ondrášek se do čela sboru dostal poté, co Válková letos v dubnu odvolala jeho předchůdce Petra Dohnala kvůli údajným problémům v hospodaření a ztrátě důvěry v to, že by dokázal vězeňství reformovat.

S návrhem na povýšení musí ještě souhlasit prezident Miloš Zeman.

Třiačtyřicetiletý Ondrášek, který pochází z Brna, pracuje u Vězeňské služby od roku 1992. Vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity, obor etopedie – výchovu a vzdělávání dětí a dospělých s poruchou chování. V roce 2005 se stal ředitelem věznice Všehrdy, o dva roky později ředitelem odboru vězeňské a justiční stráže na generálním ředitelství. Poté vedl nejprve libereckou a následně rapotickou věznici. Za svou prioritu ve funkci generálního ředitele označil efektivnější systém řízení sboru a boj s byrokracií.

Ondráškův předchůdce Dohnal tvrdí, že jeho odvolání bylo nezákonné, a je tedy neplatné. S ministerstvem spravedlnosti se chce soudit. Vězeňské službě tak v krajním případě hrozí dvojvládí.
Vláda dnes schválila navrhované povýšení do generálské hodnosti také u policejního prezidenta Tomáše Tuhého, náměstka generálního ředitele hasičského sboru Františka Zadiny a prvního zástupce náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře.

-čtk-