Vojenské zpravodajství: Extrémistům chybí vůdčí osobnost, rostou projevy násilí

Ultrapravicové scéně chybí vůdčí osobnost, Al-Kájda se při šíření svých myšlenek v Evropě zaměřila na internet, v Česku se rychle zvyšuje hrozba kyberútoků. Tři hlavní myšlenky z výroční zprávy Vojenského zpravodajství za rok 2013, kterou vojenská tajná služba, sdružující jak výzvědnou složku zahraniční, tak domácí kontrarozvědnou, zveřejnila na svých internetových stránkách.

Zpráva už je podepsána novým ředitelem zpravodajské služby Janem Berounem, kterého minulé pondělí jmenovala vláda. Beroun v úvodním slově upozorňuje na fakt, že v loňském roce bylo renomé služby poznamenáno mediálně sledovanou kauzou související se vznesenými obviněními vůči nejvyšším představitelům Vojenského zpravodajství. „Činnost Vojenského zpravodajství však nebyla touto kauzou nijak narušena, úkoly stanovené vládou a vymezené zákonnou působností byly splněny,“ upozorňuje Jan Beroun.

Co se nálad na krajní pravici týče, bezpečnostní hrozbou podle vojenských zpravodajců zůstávají extremisticky smýšlející jednotlivci, zejména ti, kteří se radikalizují. Zpravodajci loni rovněž zaznamenali nový rys mezi extremisty v řadách armády, a tím je nárůst násilí.

„Podchyceny byly signály o prolínání neonacistických myšlenek a projevů s radikalizací jedinců směřující ve většině případů mezi fotbalové hooligans,“ uvádí zpráva VZ. V průběhu roku se Vojenské zpravodajství informačně podílelo na akci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na zadržení osob patřících do skupiny pravicových radikálů, posléze obviněných z nedovoleného ozbrojování. V této skupině hrál klíčovou úlohu voják Armády České republiky, příslušník tvrdého jádra pravicových extrémistů, upozorňují zpravodajci.

Podle zprávy tajné služby v Česku rychle roste riziko kybernetických útoků. Tyto aktivity se budou postupně stávat nástrojem na prosazování vojenskopolitického a mezinárodního vlivu. „Popřípadě budou významnou součástí vojenských konfliktů. Některé státy budou ve svých strategiích využívat kybernetických kapacit jako odstrašujícího potenciálu před případnými kybernetickými útoky,“ uvádí se ve zprávě.

Celá zpráva Vojenského zpravodajství je zde.

Robert Malecký