Třiatřicetiletou Lucii Veselou na Ministerstvo financí přivedl Andrej Babiš letos v dubnu. Dříve jako auditorka působila v pražském Dopravním podniku, vnitřní audit rovněž vedla ve Státním zemědělském intervenčním fondu. Foto: Wikipedia

Odbor auditu na financích povede Veselá, Korynta končí

Odbor interního auditu a inspekce na Ministerstvu financí povede od 1. prosince Lucie Veselá, dosavadní vedoucí oddělení auditu prostředků migračních fondů. Na místo ředitele odboru 7. listopadu rezignoval Karel Korynta, bývalý šéf Finančně-analytického útvaru. Změnu ještě musí ministr financí Andrej Babiš (ANO) projednat ve vládě.

Odbor interního auditu je uvnitř orgánů státní správy relativně nezávislý útvar, který má být organizačně oddělen od vedení resortu. Jeho náplní práce je nezávisle a objektivně přezkoumávat a vyhodnocovat všechny činnosti, pracovní postupy, procesy a řídící a kontrolní systémy ministerstva. V rámci resortu financí centrálně řídí, koordinuje a vykonává inspekční činnost, organizuje, koordinuje a zajišťuje vyřizování stížností a petic podle příslušných právních předpisů, uvádí se na stránkách ministerstva. Kvůli větší nezávislosti je každou změnu na postu ředitele auditu třeba projednat ve vládě, ta by o ní s výjimkou pro vnější připomínkové řízení měla jednat na svém příštím zasedání 24. listopadu.

Karel Korynta rezignoval nečekaně 7. listopadu, podle informací České justice byl pod tlakem vedení. Korynta byl dlouholetým šéfem tzv. cifršpionů z Finančně-analytického útvaru, z vedení FAÚ ho tehdejší ministr Miroslav Kalousek odvolal v dubnu 2009 a nahradil ho expolicistou Milanem Cícerem. Korynta následně vedl státní dozor nad loteriemi a sázkovými hrami, od loňského června stál v čele ministerského interního auditu.

Třiatřicetiletou Lucii Veselou na Ministerstvo financí přivedl Andrej Babiš letos v dubnu. Dříve jako auditorka působila v pražském Dopravním podniku, vnitřní audit rovněž vedla ve Státním zemědělském intervenčním fondu.

Robert Malecký