Týden v české justici: Zaostřeno na kosovskou misi EULEX

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Nařčení z korupce ve vysokých postech EULEXu, které se týká i hlavní žalobkyně Jaroslavy Novotné, bylo jedním z justičních témat, kterým se v uplynulém týdnu zabývala tuzemská média. Ta dále rozebírala např. změny spojené s novelou zákona o soudech a soudcích či souhlas se zavedením centrálního registru přestupků.

Hlavní žalobkyně justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) Jaroslava Novotná čelí podezření z braní úplatků. S odvoláním na kosovský deník přinesla tuto informaci většina českých médií včetně serveru Česká justice. Deník Právo zdůraznil, že Novotná sama navíc bránila vyšetřování bývalého hlavního soudce mise, Itala Francesca Florita, z možného přijetí úplatku a společně pak v několika případech zastavili trestní stíhání. „Jestliže má někdo důkazy, že byl spáchán zločin, tak ať tyto důkazy předloží odpovídajícím způsobem a nikoli přes média,“ byl v Lidových novinách citován šéf mise Gabriele Meucci.

Jaroslav Kramer se na stránkách přílohy Právo a justice v pondělních Lidových novinách zabýval novelou zákona o soudech a soudcích. Za drobnou, ale významnou změnu považuje Kramer zvýšení minimálního věku soudců. Na tomto kroku, který by měl velký dopad na stovky dnešních asistentů či čekatelů na soudech, se ministryně spravedlnosti Helena Válková shoduje s prezidentem Milošem Zemanem. Vybraní zástupci justice se k tomu však staví rezervovaně. Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy je důležitá i debata nejen o věku, ale i o dalších kvalitách soudců. Prezidentce Soudcovské unie Daniele Zemanové pak více vadí nekoncepčnost ve výběru soudců.

K vystoupení Pavla Rychetského v minulých Otázkách Václava Moravce se v pondělí vrátily Lidové noviny. List zaujalo především vyjádření předsedy Ústavního soudu, že ústavní soudci nestihnou do konce roku posoudit žalobu na služební zákon, kterou podá prezident Miloš Zeman. Zároveň se Lidové noviny věnovaly možné podjatosti Rychetského, který se podílel na přípravě původního návrhu normy.

Vláda na svém pondělním jednání odsouhlasila zavedení centrálního registru vybraných přestupků. Ten bude součástí novely zákona o přestupcích, o níž referoval ve středu deník Právo. List dále připomněl, že novela, kterou připravily resorty vnitra a spravedlnosti, mj. zavede zvýšení pokut za opakované spáchání přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku.

Českou republiku navštívil ve středu spolkový ministr spravedlnosti Rakouské republiky Wolfgang Brandstetter. Podrobnější informace o Brandstetterovi a plánu jeho návštěvy zveřejnil server Česká justice. Ministerstvo spravedlnosti pak v tiskové zprávě informovalo, že se svým rakouským protějškem diskutovala ministryně Helena Válková o zkušenostech s kodifikací občanského práva na národní úrovni a implementací práva EU. „Rakouské zkušenosti budou určitě součástí mých úvah nad cestou, jakou by se měla v této oblasti vydat i Česká republika,“ řekla po schůzce Válková. Ministři také společně ocenili, že Česká republika získala v nové evropské komisi post komisařky pro resort spravedlnosti.

Světová banka zveřejnila svoji každoroční zprávu Doing Business, v níž hodnotí jednotlivé země podle podmínek pro podnikání. Jednou z oblastí, díky kterým se Česká republika posunula v celkovém žebříčku o tři pozice výše, je možnost domáhat se dodržování dojednaných smluv. Za zlepšeným stavem stojí podle Světové banky nový občanský zákoník. Tématu se ve čtvrtek věnovala MF DNES.

Novelizace zákona o obchodních korporacích není podle Jana Lasáka nezbytně nutná. Advokát kanceláře Kocián Šolc Balaštík a bývalý asistent předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové to řekl v rozhovoru pro týdeník Ekonom, kde dále nastínil hlavní problémy a odlišnosti, které s sebou nová právní úprava přinesla. Zdůraznil však, že praxe si s většinou problémů umí poradit a nedokonalosti je možné odstranit například vhodným výkladem.

Bývalý analytik ministerstva financí Jiří Kudlík požaduje po státu odškodnění více než osm milionů korun za to, že mu patnáct let trvající trestní stíhání, které skončilo zproštěním obžaloby, zničilo kariéru. Kauze, ve které Kudlík nejprve požadoval potrestání bývalých státních zástupců Fíly a Solara, se věnoval časopis Týden. Poté, co analytik s podnětem neuspěl ani u ministryně Válkové, se obrátil na soud a požaduje náhradu škody. Jednání by se mělo uskutečnit v lednu příštího roku.

Server PrávníRadce.iHNed.cz informoval o změně názvu advokátní kanceláře Vrána & Pelikán na Vrána & partners. Změna odráží srpnový odchod náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána z této advokátní kanceláře.

Jan Najman (korporátní právo, M&A, obchodní smlouvy a zastupování v soudních sporech) se stal novou součástí týmu právní poradenské kanceláře LTA. Informoval o tom v pondělí časopis Týden. Server PrávníRádce.iHNed.cz se pak ve čtvrtek zaměřil na změny v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners, kam přišli advokáti Ladislav Vajdík (právo nemovitostí a stavebnictví), Jan Skácel (regulace farmacie a zdravotnictví) a Lena Pršalová (obchodní právo a akvizice).

OČEKÁVANÁ AGENDA:

3.11.2014
Na programu pondělního jednání vlády se nenachází žádný bod, který by předkládalo ministerstvo spravedlnosti. Probírat se bude mj. strategie pro rovnost žen a mužů.
4.11.2014
9:00
Výbor pro bezpečnost pořádá seminář„Zákon o kybernetické bezpečnosti a řízení bezpečnosti informačních systémů ve veřejné správě a ve zdravotnictví“
4.11.2014
14:00
Začíná 20. schůze Poslanecké sněmovny. Na jejím programu je např. návrh státního rozpočtu či změny v DPH.
5.-6.11.2014

V Hradci Králové se koná odborná konference na téma „Právo ve veřejné správě“. Konference je věnována zástupcům státní správy a samosprávy.

hi-banner