Neudělal jsem nic špatného. Udělal jsem věc, kterou jsem považoval za správnou. Nemohl jsem k tomu mlčet, vysvětlil v červnu svůj krok Pavel Štern. Foto: archiv

U Šternova udání na Válkovou nezjistila policie trestný čin

Protikorupční policie ukončila prověřování trestního oznámení kvůli tendru na elektronické náramky pro vězně. Nezjistila žádný trestný čin, uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Oznámení podal v červnu tehdejší náměstek ministryně Heleny Válkové (ANO) Pavel Štern. Tvrdil, že Válková se od něj snažila získat informace o průběhu výběrového řízení, na které neměla nárok.

„Věc je ukončená. Provedeným šetřením jsme nezjistili, že by ve věci šlo o podezření z trestného činu,“ uvedl Ibehej bez dalších podrobností.

Poté, co se Štern obrátil na protikorupční policii, ministryně tendr na náramky zrušila s odůvodněním, že má pochybnosti o transparentnosti řízení. Počínání nominanta ČSSD Šterna označila za cílený manévr, který byl prý projednán se sociální demokracií a jehož výsledkem mělo být její odvolání z funkce. Štern následně ve funkci náměstka skončil.

Tendr na elektronické náramky dlouhodobě provázejí tlaky. Loni ministerstvo výběrové řízení zrušilo po vyhlášení amnestie. Před letošním zrušením tendru Válková plánovala, že projekt spustí příští rok s tím, že náramků prozatím mělo být 800 kusů. Šternův nástupce Vladimír Zimmel nedávno vytvořil pracovní skupinu pro přípravu podkladů k nové veřejné zakázce. Příští týden se má na ministerstvu konat informativní workshop pro případné zájemce o dodání potřebné technologie.

Alternativní trest domácího vězení existuje v českém právu od ledna 2010. Domácí vězně zatím nekontroluje nepřetržitě elektronika, ale namátkově pracovníci Probační a mediační služby. Část soudců se tento trest zdráhá ukládat právě proto, že kontrola není stálá.

-čtk-