V závěrečném hlasování jedenáct poslanců kandidáta Michala Bobka podpořilo, poslankyně Dana Váhalová se zdržela a nadále za svým postojem stojí. Varuje před opakováním blamáže z roku 2013. Foto: Mediafax

Kandidát na generálního advokáta Michal Bobek nesplňuje praxi, výborem prošel hladce

Takřka bezvýhradnou podporu získal od Výboru pro evropské záležitosti Parlamentu ČR komisí ministerstva spravedlnosti vybraný kandidát na funkci generálního advokáta Soudního dvora EU Michal Bobek, a to přesto, že nesplňuje podmínku dvacet let právní praxe ve vyšší pozici doporučenou výborem EU. Jako jediná se hlasování zdržela poslankyně a místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dana Váhalová.

Váhalová Bobka nepovažuje za kandidáta s dostatečnými praktickými a životními zkušenostmi. Podle ní Česká republika v historicky první nominaci nerespektuje doporučení evropského výboru, když nominuje teoretika s deseti lety praxe.

Podle informace náměstka ministryně spravedlnosti Petra Jägera před Výborem pro evropské záležitosti Parlamentu byl Mgr. et Mgr. Michal Bobek, Diploma, M.Jur., MRes., Ph.D., vybrán odbornou komisí ministerstva v tajném hlasování poté, co před komisi k pohovoru přestoupilo šest uchazečů o tuto funkci. Michal Bobek u komise zvítězil před současnou soudkyní Tribunálu prof. JUDr. Irenou Pelikánovou, DrSc., a soudcem Nejvyššího správního soudu JUDr. Jakubem Camrdou, Ph.D., LL.M.. Hlavním důvodem výběru Bobka je jeho výborná orientace v evropském právním systému a jazykové znalosti, zopakoval před Výborem náměstek Jäger. O všech kandidátech, jejich vzdělání a praxi i o průběhu řízení jsme již dříve informovali.

Podle zápisu z posledního jednání Výboru pro evropské záležitosti ke své osobě kandidát na generálního advokáta Evropského soudního dvora za Českou republiku Michal Bobek doplnil, že je z Chrudimi a že přednáší na české a slovenské Justiční akademii. Jak dále vyplývá ze zápisu, Michal Bobek podle svých slov „má profesní zkušenosti na pomezí akademie a praktického práva, zná právní systém starých i nových členských států, mluví několika jazyky, má široký přehled o fungování evropské justice i Soudního dvora“.

Jako jediná nepřesvědčená v diskusi vystoupila poslankyně Dana Váhalová (ČSSD), která upozornila, že výběrová komise ministerstva spravedlnosti nevyslyšela požadavek praxe kandidáta v délce 20 let. Podle záznamu z jednání uvedla podobnost s kandidátem na soudce Soudního dvora Evropské unie JUDr. PhDr. Petrem Mlsnou, Ph.D., který na tuto funkci také neměl dostatečně dlouhou praxi, a zeptala se Michala Bobka, jestli je podle jeho názoru důstojným kandidátem s dostatečnými praktickými i životními zkušenostmi.

Kandidát na soudce Soudního dvora EU Petr Mlsna, kterého Česká republika do funkce nominovala v roce 2013, byl o dva roky mladší než současný kandidát na generálního advokáta Michal Bobek, evropský výbor mu uznal praxi v délce osm let včetně praxe na vysoké pozici ministra, přesto se soudcem nestal. Podle názoru Petra Mlsny však jde o politické rozhodnutí, a i když se první otázka při slyšení u evropského výboru týká věku a praxe, záleží na tlaku justičních lobbistů ve prospěch českého kandidáta, jak již dříve detailně popsal pro Českou justici s tím, že jde o stejně významný post jako funkce soudce.

Sám Michal Bobek před Výborem oponoval Daně Váhalové, když připomněl, že pro výběr generálního advokáta je kromě délky praxe stanoveno ještě dalších pět podmínek. Uvedl, že výbor schválil v roce 2013 do funkce generálního advokáta polského kandidáta ve věku 42 let s dvanáctiletou praxí. Michal Bobek má 10 let praxe a je mu 37 let, stojí v záznamu z jednání.

Deset let praxe učitele a badatele Michala Bobka označil naopak jako dostačující pro funkci generálního advokáta Soudního dvora EU poslanec Jan Zahradník z ODS. „Poslanec J. Zahradník vyjádřil názor, že kvalifikace M. Bobka je dostatečná. Zajímalo jej, proč musí ČR přijímat takové směrnice EU, které našemu státu škodí. Jestli není lepším řešením vystavit se sporu s EU,“ uvedl poslanec Zahradník podle zápisu z jednání.

V závěrečném hlasování pak jedenáct poslanců kandidáta Michala Bobka podpořilo, poslankyně Dana Váhalová se zdržela a nadále za svým postojem stojí. Podle ní je na stole stále otázka, zda Česká republika neopakuje stejnou chybu, jako když loni nominovala Petra Mlsnu, tehdejšího ministra bez portfeje.

„Byla to tehdy docela ostuda,“ uvedla Dana Váhalová, které vadí, že nominační komise českého ministerstva spravedlnosti nerespektovala doporučení evropského výboru. „Obávám se, že nominační komise nevyslyšela doporučení evropského výboru, který bude vhodnost českého kandidáta posuzovat, v podmínce že kandidát by měl mít alespoň dvacet let praxe na vyšší pozici,“ uvedla pro Českou justici. Což u ní vyvolává otázky: „Komise podle ministryně Válkové ocenila jeho akademické působení a znalost jazyků a že by opomněla toto doporučení? ČR nominuje poprvé, a proto by měla tento výběr brát odpovědně a zohlednit doporučení, která budou určitě důležitá při celkovém posuzování,“ vysvětlila důvody svého postoje pro Českou justici.

„Připomínám, že pan doktor Bobek získal titul magistra na Právnické fakultě Karlovy univerzity teprve před deseti lety v roce 2004 a navíc je více teoretik než praktik. V rámci Rady Evropy volíme také například soudce Evropského soudu pro lidská práva a vím, jak hodně se bere zřetel především na věk, praktické a životní zkušenosti! A já to považuji za správné,“ řekla Váhalová.

Generální advokáti jsou jmenováni na šestileté funkční období, dne 6. října 2015 uplyne funkční období čtyřem generálním advokátům Soudního dvora Evropské unie.

Irena Válová