Mandy Rice-Daviesová, svědkyně v aféře Profumo, na snímku ze šedesátých let. Foto: GooglePlus

Když milenky umírají a další malé velké zprávy

Prominentní svědkyně z aféry Profumo zemřela. Milost pro nevinného přišla osmnáct let po popravě. I Austrálie má svého Babiše. Strana vězňů do voleb nepůjde. Konec hnusných solárních panelů. Nabíječky e-cigaret šíří malware.

SVĚDKYNĚ, KTERÁ NA NIKOHO NIKDY ANI NEMRKLA, JE PO SMRTI

Jméno Mandy Rice – Davisové, která před několika dny po krátkém boji podlehla v sedmdesáti letech rakovině, u nás nejspíš mnoha lidem nic neřekne. Ve Velké Británii na ni ale vzpomínají jako na jednu z hlavních postav aféry, která vedla k odstoupení ministra obrany Johna Profuma.

Profumo odstoupil ze své funkce roku 1963 poté co se zjistilo, že se dělil o milenku s tehdejším vysokým pracovníkem (a pochopitelně také špiónem) sovětské ambasády v Londýně Jevgenijem Ivanovem. Mandy byla spolubydlící této milenky, Christine Keelerové a byla tak zatažena do vysoké hry ve které šlo nejen o prosté vydírání sprostými obrázky, ale také o vojenská tajemství NATO. Její organizátor Stephen Ward na samém začátku ostře sledovaného soudu spáchal sebevraždu a tak se nikdy přesně nepodařilo zjistit jak hluboko – nebo přesněji vzato jak vysoko – chapadla sexuálně založené špionáže sahala.

Mandy každopádně až do konce života tvrdila, že „nikdy na žádného muže ani okem nemrkla,“ natož aby ho „sbalila. Tehdy ještě dívky muže nebalily,“ vysvětlovala.

MILOST PŘIŠLA OSMNÁCT LET PO POPRAVĚ

Před osmnácti lety vyvedli Ugdžilta, teenagera z vnitřního Mongolska, na fotbalový stadion. Podle čínského zvyku byl plný lidí, těšících se na popravu.

Popravy v Číně jsou veřejné a masové. Ilustrační foto: Harunyahya.com
Popravy v Číně jsou veřejné a masové. Ilustrační foto: Harunyahya.com

Kat uvázal klečícímu Ugdžiltovi pod bradu kapesník a jeho pacholek mu tahem vzhůru narovnal hlavu. Kat přiložil mladíkovi do týla pistoli a jedinou ranou ho zastřelil. Všude okolo vlály vlajky s nápisem „Ugdžilt se dopustil znásilnění a proto si zasloužil trest smrti.“ O několik dní později dostala mladíkova rodina urnu s popelem, úhledně složenou hromádku oblečení a jak je v Číně zvykem, také účet za provedení popravy.

Přenesme se v čase do prosince letošního roku. Na jiném místě v Číně byl popraven muž, který se v roce 2005 přiznal k celé řadě znásilnění, mezi jinými i k tomu, za které byl popraven Ugdžilt.

Čínská justice se rozhodla ukázat, že umí uznat chybu. Protože rodiče popraveného teenagera už nejsou mezi živými, zaslal místní soud rozhodnutí, kterým se z mrtvého chlapce snímá jakákoliv vina jeho prarodičům. Kromě toho dostali odškodnění ve výši v přepočtu šedesát tisíc korun. Peníze za popravu se rodinám nespravedlivě popravených v Číně nevracejí. Bez ohledu na to jestli byla poprava spravedlivá nebo ne totiž jaksi byla provedena a taková věc prostě něco stojí.

AUSTRALSKÝ BABIŠ SE ZAPLETL DO BIZARNÍ KRIMINÁLNÍ KAUZY

Vůbec nechceme tvrdit, že pan ministr financí je nějaký kriminálník. Faktem ale je, že ho mezi zákonodárce dostaly jeho peníze, stejně jako jednoho z nejbohatších Australanů Cliva Parkera.

Clive Parker se mezi autralské zákonodárce dostal díky svým penězům a populismu. Foto: The Valiens
Clive Parker se mezi autralské zákonodárce dostal díky svým penězům a populismu. Foto: The Valiens

A pan Parker, od loňského roku poslanec, se stal jedním z hlavních aktérů kauzy, v níž hlavní roli hrají ztracené (nebo údajně ztracené) desítky milionů dolarů. O ty měl Parkera a jeho obchodního partnera připravit vysoce postavený úředník jedné banky v Indonésii během finanční krize v letech 2008 až 2010. Indonéský bankéř se měl na jednom z mnoha rajských ostrovů v jihovýchodním Tichomoří stát obětí několikahodinového únosu provedeného Clivem Parkerem a jeho mediálním poradcem Andrewem Crookem. Ti mu vzali peněženku a mobilní telefon a – a nic víc v tuto chvíli není známo.

Parker se už ohradil proti způsobu, kterým se australské úřady o údajném únosu dozvěděly. Nahlásil ho zaměstnanec australské národní banky, který byl shodou okolností právě v době údajného zločinu na tom samém ostrově. Parker se nechal slyšet, že je opravdu podivuhodná náhoda, když se na všech z tisíců tichomořských ostrovů a ostrůvků setká právě se zaměstnancem instituce, která po něm dlouhodobě „jde“ kvůli podezření, že na daních neodvádí tolik kolik by měl.

VOLIT JE POVOLENO, ALE NE SEBE

Nigerijské soudy po dlouhé právní bitvě dospěly k rozhodnutí, které vězňům umožní volit v parlamentních volbách. Pro aktivisty zpoza mříží je to ale jen poloviční vítězství.

Soud ve městě Benin rozhodl, že vězňové spadající do jeho jurisdikce – je jich celkem sedmapadesát tisíc – se mohou účastnit voleb, které se v Nigérii uskuteční v únoru 2015. Současně ale odmítl, že by vězňové mohli také založit politickou stranu. U soudců převážila obava, že by vězňové volili sami sebe a pak by vznikla situace, kdy by se začali odvolávat na svou poslaneckou imunitu. Takový stav by ještě zvýšil zmatek, který je pro nigerijskou justici charakteristický.

Jeho typickým projevem budiž fakt, že z už zmíněných sedmapadesáti tisíc vězňů přinejmenším polovina v celách na soud teprve čeká, mnozí z nich několik let.

SOLÁRNÍ PANELY UŽ NEBUDOU NUTNĚ HNUSNÉ

Autor digestu přiznává, že mu cesta krajinou zprzněnou poli fotovoltaických panelů působí jisté utrpení. Proto by tímto chtěl upozornit na zajímavý objev švýcarského technologického neziskového institutu CSEM. Ten představil sadu barevných překryvných fotovoltaických panelů.

Fotovoltaické panely hyzdí a jizví krajinu. Ilustrační foto: Nazeleno.cz
Fotovoltaické panely hyzdí a jizví krajinu. Ilustrační foto: Nazeleno.cz

Bílé nebo barevné panely navržené a vyrobené v CSEM mohou být aplikovány na už existující moduly a překrýt je nebo mohou být využity samostatně.  Lze je nasadit i na nerovné povrchy nebo na zakřivené linie budov. K dispozici jsou prakticky ve všech barvách. V praxi by tedy tedy mohly fotovoltaické panely zůstat na místě, ale lidským očím budou neviditelné. Jejich přítomnost poznáte jen na svém nízkém účtu za elektřinu. Panely z CSEM jsou tvořeny několika vrstvami tenkých barevných povrchových filmů, které nepropouštějí viditelné záření, ale jen části infračerveného spektra.

Díky tomu mohou solární panely pod těmito deskami normálně využívat energii Slunce, ale přitom se zbytečně nepřehřívají. Tím, že instalované panely od CSEM v bílém provedení snižují přehřívání povrchu, zároveň zabraňují snížení výkonu křemíkových solárních článků. Tím dále snižují náklady na udržení optimálního vnitřního prostředí a provoz klimatizace. Panely od CSEM představují i výzvu pro architekty, protože nyní může být solárními panely skutečně vybavena každá vyhovující budova.

E-CIGARETY ŠKODÍ ZDRAVÍ POČÍTAČŮ

Pokusy kuřáků o zdravé kouření se stal pro útočníky zajímavou cestou, jak mezi uživatele počítačů distribuovat škodlivý malware. Některé typy e-cigaret se totiž nabíjí pomocí USB konektoru.

Rik Ferguson, bezpečnostní konzultant společnosti Trend Micro, podobné incidenty potvrdil. „Malware ukrytý ve výrobcích tu máme již několik let, infikuje fotorámečky, MP3 přehrávače a další elektroniku,“ řekl.

Nejedna elektronická cigareta se nabíjí způsobem, kdy se buďto přímo, nebo s pomocí speciálního kabelu připojí k USB v počítači. Pokud do zařízení útočníci umístí škodlivý kód, může se velmi snadno skrýt za firmware USB řadiče. Chybě se říká BadUSB a umožňuje změnou firmwaru připojeného zařízení infikovat cílové zařízení bez toho, aby došlo k detekci hrozby antivirem.

Analogicky se poslední dobou malware začal šířit i prostřednictvím vcelku nečekaných zařízení. Čínští vývojáři už umístili špionážní software třeba do žehličky, kávovaru a dalších na první pohled bezpečných zařízení.

Budiž to varováním pro všechny kdo používají čínské umělé vánoční stromky – čímž si autor digestu dovoluje všem svým čtenářům popřát příjemné strávení svátků.

Ondřej Fér, Start-up.cz