Soud argumentaci o euthanasii nevzal v potaz: vrah totiž svou oběť nejprve brutálně zmlátil, pak srazil ze srázu a nakonec dorazil nožem. Ilustrační foto: archiv

Polský soud neuvěřil ve „vraždu ze soucitu“, ale zmírnil trest

Odvolací soud ve Vratislavi na západě Polska potvrdil rozsudek za vraždu nad mužem, který se doznal k usmrcení zmrzačeného podnikatele, ale tvrdil, že zabíjel „ze soucitu“ a na přání oběti, od které si za čin nechal zaplatit. Odsouzený nicméně dosáhl zmírnění trestu z 15 na 12 let vězení. Oznámila to televize TVN 24.

Proti původnímu odsouzení za vraždu se k vratislavskému soudu odvolala obhajoba devětatřicetiletého Andrzeje, podle níž šlo o eutanazii. Soud však tyto argumenty nevzal v potaz: vrah totiž svou oběť nejprve brutálně zmlátil, pak srazil ze srázu a nakonec dorazil nožem.

„Soud odmítl odvolání obhajoby, která se dožadovala změny kvalifikace činu z vraždy na eutanazii. Nebylo k tomu důvodu,“ řekl soudce Witold Franckiewicz. Zmírnění trestu vysvětlil tím, že nešlo o typickou vraždu a některé okolnosti hovořily ve prospěch obviněného.

Polské právo sice eutanazii zakazuje, nicméně za ni uděluje mnohem nižší trest než za vraždu. Ve výjimečných případech může soud trest mimořádně zmírnit, anebo jej úplně odpustit.

Zabitý podnikatel, šestatřicetiletý Tomasz N. z Kladska u hranic s Českem, ochrnul na polovinu těla poté, co jej koncem předloňského roku postihla mrtvice. Rozešel se s partnerkou a musel žít u rodičů, protože se sám nedokázal o sebe postarat. Několik měsíců před smrtí žádal známé o prášky na spaní či o jed a svěřoval se všem, že už má svého trápení dost. Se svým postižením se nedokázal smířit.

Policie po nalezení mrtvého prověřila jeho počítač a zjistila, že vyhledával informace o jedech, sebevraždách a nákupu zbraní. Zanechal i dva dopisy na rozloučenou: „Mám vás rád, ale už si neporadím. Nemoc mě zničila.“

Mrtvého nalezli turisté loni v září s množstvím ran na těle. Příčinou smrti však bylo podříznuté hrdlo. Vzápětí policisté zabušili na dveře Andrzeje O., dříve odsouzeného za domácí násilí a řízení v opilosti, v jehož společnosti byl Tomasz naposledy viděn. K zabití se hned přiznal. Udělal tak prý až po dlouhém přemlouvání a na přání kamaráda, který si koupil životní pojistky, aby zajistil své blízké, ale v případě sebevraždy by pojišťovny nic nevyplatily. Za „pomoc“ dostal 5000 zlotých (asi 32.000 Kč).

Asi právě „honorář“ od oběti u soudu hovořil v neprospěch odsouzeného.

-čtk-