Někteří soudci příliš nečekají a jistí se, aby nedošlo k promlčení nároků za leden 2012. Můj odhad, když jsem upozorňovala na rizika oddalování vládního usnesení, se naplňuje, říká Helena Válková. Foto: MSp

Válková slíbila ČSSD ústupky, na speciálu trvá

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) po dnešním jednání s ČSSD o návrhu nového zákona o státním zastupitelství netrvá na ustanovení, podle kterého by vedoucí státní zástupce za určitých podmínek vybíral samotný ministr. Je ochotna také vyškrtnout to, že by nejvyššího státního zástupce mohla odvolat vláda pro porušení povinnosti. Trvá však na zřízení dvoustupňového „speciálu“ k vyšetřování ekonomických kauz, s jehož vznikem sociální demokracie nesouhlasí.

Dnešní jednání na půdě Sněmovny se konalo v rámci pracovní skupiny, kterou k návrhu zákona v listopadu zřídila vládní koalice. Současnou podobu návrhu veřejně kritizovali zástupci ČSSD, samotní žalobci, někteří senátoři i protikorupční organizace. Namítali především to, že zákon omezuje nezávislost žalobců.

Nechceme do živých kauz

Válková uvedla, že si dnes se zástupci ČSSD většinu připomínek vysvětlila. „Nebudeme chtít informace k živým kauzám, ale pouze podklady k legislativní činnosti či k určování právní politiky ministerstva spravedlnosti. Jsme ochotni upravit způsob odvolávání nejvyššího státního zástupce – omezit ho jen na případy kárného řízení a zrušit možnost odvolání vládou pro porušení povinností,“ řekla novinářům.

Ke kritizovaným částem návrhu patří ustanovení, že vedoucího státního zástupce může ministr spravedlnosti jmenovat bez výběrového řízení, pokud po dvou předchozích konkurzech organizovaných ministerstvem nevybere z vítězů žádného vhodného uchazeče. „Nemáme problémy bavit se o počtu členů ve výběrových komisích na vedoucí státní zástupce, o jejich složení, o tom, že škrtneme možnost pro to, že by ministr mohl bez výběrového řízení vedoucího státního zástupce jmenovat, když by opakovaně selhalo výběrové řízení. Vůbec nemáme problém toto ustanovení vypustit,“ slíbila.

Speciál: Dva stupně, nebo jeden?

Podle Válkové se nyní připomínky ČSSD dají zredukovat na jednu opravdu zásadní, a tou je zřízení dvoustupňového speciálního státního zastupitelství zaměřeného na hospodářskou kriminalitu. To potvrdil i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který se za sociální demokracii jednání zúčastnil.

„My jsme vyjádřili nesouhlas s dvouinstančním speciálem, podle nás to není úplně nejvhodnější řešení. My bychom preferovali, kdyby byl jeden speciál pod Nejvyšším státním zastupitelstvím. Aby byl zvlášť dvoustupňový speciál a vrchní státní zastupitelství, to považujeme za nadbytečné,“ řekl při odchodu ze schůzky. „Myslím, že to je tak zásadní koncepční záležitost, že tu věc ještě bude třeba předložit koaliční radě,“ doplnil.

Válková uvedla, že na dvoustupňovém speciálu v aktuální navrhované podobě bude trvat i nadále. Za možné kompromisní řešení označila to, že by byl speciál jen jednostupňový. To jí podle ní dávali ke zvážení zástupci lidovců v koaliční pracovní skupině, s nimiž se sešla už dříve.

-čtk-