Soudce Kamil Kydalka Reprofoto: ČT

Kárný návrh na soudce Kydalku má určit hranice pro politickou angažovanost

Soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka čelí kárnému návrhu kvůli své politické angažovanosti během podzimních komunálních voleb. Návrh na něho podal koncem listopadu předseda soudu Libor Vávra. Ten České justici řekl, že od výroku Nejvyššího správního soudu očekává stanovení hranic, v nichž se smí soudce v rámci uplatňování svých občanských práv ještě pohybovat.

Soudce Kydalka vstoupil do předvolební kampaně v místě, kde má rekreační chalupu, podle informací České justice mělo jít o dopisy vhozené do schránek obyvatelům. „Podstatou sporného momentu je do určité míry aktivní zapojení kolegy Kydalky do předvolební debaty v obci, kde má chalupu. A to tak výrazným způsobem, že to obyvatelé nemohli přehlédnout. Věděli, že doktor Kydalka své názory na tu či onu kandidující stranu, resp. uskupení říká jako soudce,“ řekl České justici předseda Městského soudu Libor Vávra.

Vávra navrhuje, aby soud za případné zjištěné provinění neuložil žádnou sankci. „Samozřejmě, že tímto mým návrhem není kárný senát vázán. Ale dávám tím i najevo, že mi opravdu jde o určení viny či neviny,“ řekl.

Nejvyšší správní soud by měl určit, kde končí svoboda politického názoru a jeho projevování a začíná podle Vávry „nepochybně existující střídmost soudce, který by navenek zas až tak politickým agitátorem být neměl“. Dodal, že paradoxní na celé věci je, že v osobě Kamila Kydalky jde o známého a ceněného soudce, o to větší ovšem byla váha jeho projevu.

Důvod, proč se k podání kárného návrhu rozhodl, vidí Vávra v možnosti vydání významného judikátu i pro ostatní soudce. „Na jednu stranu je soudce součástí společnosti a v malých obcích všichni vědí, kdo to je. Přijde mi to jako zajímavá věc, která je radostná potud, že návrh nebyl podán kvůli nekvalitní práci nebo průtahům. Vnímám to jako pozitivní kauzu,“ řekl Libor Vávra.

Soudce Kamil Kydalka rozhodoval některé mediálně známé kauzy. Do vězení poslal například šéfa vytunelovaného H-Systému Petra Smetku nebo bývalého ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Verdikt vynesl rovněž v kauzách CS fondů nebo „Pět na stole v českých“.

Robert Malecký