Poštovní služby by měly být poskytovány například na obecních úřadech, v obchodní centrech nebo v malých prodejnách, vždy pod logem České pošty. Ilustrační foto: Mediafax

Oloupená pokladní pošty chce za soudní průtahy odškodné milion Kč

Oloupená pokladní České pošty Helena Baudyšová požaduje od státu za soudní průtahy odškodné milion korun. Zhruba o tolik se kvůli úrokům navýšila částka, kterou má svému bývalému zaměstnavateli zaplatit. Informovala o tom Česká televize (ČT). V roce 1997 uloupili neznámí pachatelé v Praze-Dejvicích 28,5 milionu korun. Podle pošty se jim to podařilo díky tomu, že pokladní Baudyšová a Karel Molodčenko porušili bezpečnostní předpisy.

Soudy řešily případ téměř 15 let. Nakonec rozhodly, že Baudyšová i Molodčenko musí poště zaplatit každý přibližně dva miliony korun. Oba dva chtěli odškodnění již dříve. „Bylo jim přiznáno oběma shodně ve výši necelých 173.000 korun,“ řekla ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Podle advokáta Baudyšové Václava Veselého je to ale málo, proto žaluje stát. „Požadujeme úhradu jednoho milionu korun, protože se domníváme, že minimálně o deset let to řízení bylo protahována ze strany soudů zbytečně,“ řekl ČT. Baudyšová žádala o prominutí úroků i Českou poštu, firma jí ale nevyhověla. Milionovou jistinu už zaplatila.

Pošta propustila pokladní z práce nedlouho po loupeži, a to kvůli tomu, že údajně hrubě porušili bezpečnostní předpisy. Peníze prý přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu. Propuštění zaměstnanci se výpovědi bránili soudní cestou. Soudy rozhodly, že výpověď je platná.

Tři maskované a ozbrojené lupiče, kteří na poštu vnikli otevřeným oknem, se potrestat nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, jejich vina se ale neprokázala.

-čtk-