Třiaosmdesát procent římských karabiníků se na Silvestra hodilo marod. Ilustrační foto: Flickr

Prázdniny v Římě a další malé velké zprávy

Policejní silvestritida. Zakázané Vánoce. Usámova pozůstalost se jeho kolegům nevyplácí. Čínsko – francouzská černá kronika. Clooneyová versus Egypt.

83 PROCENT ITALSKÝCH POLICEJNÍCH DŮSTOJNÍKŮ NA SILVESTRA ONEMOCNĚLO

Italské hlavní město Řím je pro spoustu lidí pořád středem světa. Nový rok sem přijelo podle střízlivých odhadů oslavit šest set tisíc lidí z celého světa. Na pořádek v ulicích ale neměl kdo dohlížet. Třiaosmdesát procent strážců zákona zejména s vyššími hodnostmi se totiž na Silvestra a na Nový rok „hodilo marod.“

Policisté se odvolávali zejména na „nespecifikované zdravotní obtíže,“ napsal reportér Nick Squires v listu The Telegraph.

Ministryně pro veřejné služby Marianna Madiová obratem uvedla, že náhle onemocnivší policisté budou muset svoje chování vysvětlovat. Pořádnou ránu policisté na přelomu minulého a současného roku zasadili plánům jiného italského ministra, Mattea Renziho. Ten strávil valnou část roku 2014 voláním po změně vnitřních pravidel fungování italské státní správy. Mezi jeho hlavní ideje patřil citlivější a vstřícnější přístup ke státním zaměstnancům.

Tohle má za to.

ČÍNSKÉ VÁNOCE: ZÁKAZ SANTY A VYPNUTÍ GMAILU

Čínu znepokojuje invazivní chování Santa Clause. Foto: Charming China
Čínu znepokojuje invazivní chování Santa Clause. Foto: Charming China

Ačkoliv prskavky na vánočních stromcích doprskaly, cukroví je snědené a dárky rozbalené, ještě se vraťme k vánočním svátkům. V Číně se totiž staly předmětem rozporuplného zákazu.

Čínský prezident se sice s oblibou nechává fotit se Santa Clausem, do vzdálených čínských provincií ale informace o tom, že Santa už není na seznamu nepřátel režimu nedolehla. Jen tak si lze vysvětlit fakt, že univerzita v severočínském Xianu vyvěsila po svém kampusu transparenty s nápisy jako „Neslavíme Vánoce, falešný západní svátek“ a „Vánoce znamenají imperialismus“. Podle oficiálního blogu univerzity je znepokojivé, kolik mladých a vzdělaných Číňanů vyměňuje přirozené tradice za zahraniční import, který je nevkusný, nepřirozený a chladně komerční. S tím se v zásadě dá souhlasit, autor digestu se ale domnívá, že zákazy tohoto druhu nikam nevedou. Dokonce ani když je podpoří nejvyšší místa ne.

V Číně by s tímto názorem ovšem neuspěl. Říše středu totiž nezakázala jen Vánoce. Obětí cenzorské péče o ideové zdraví obyvatelstva se stala také rozšířená mailová služba amerického gigantu Google. Čína Gmail jednoduše vypnula a Googlu sdělila, že si za to může sám.

USÁMOVA POZŮSTALOST SE OBRACÍ PROTI JEHO SPOLUPRACOVNÍKŮM

Soud vůbec poprvé použil materiály ukořistěné během přepadu islamistického arciteroristy Usámy bin Ládína jako důkazní materiál proti osobě obviněné z terorismu.

Usáma bin Ládin během jednoho ze svých populárních stand upů. Repro: Mirror.co.uk
Usáma bin Ládin během jednoho ze svých populárních stand upů. Repro: Mirror.co.uk

Pochybnou čest stát se prvním Usámovým spolupracovníkem, kterého z terorismu usvědčily materiály z teroristova posledního domova v Abottabádu, se stal třicátník, v Británii narozený Abíd Nasír. Ten měl podle obžaloby plánovat bombové útoky v anglickém Manchesteru, v New Yorku ve Spojených státech a na nespecifikovaném místě v Norsku. Při prohlídce Nasírova bydliště se sice nenašly žádné přímo usvědčující materiály, byl ale zmiňován v dokumentech bin Ládina, které z Abottabádu vyneslo komando americké námořní pěchoty společně s kulkami provrtaným tělem muže odpovědného přinejmenším za útoky z 11. září 2001. Tyto dokumenty umožnily vyšetřovatelům zařadit Nasíra na odpovídající místo v teroristické síti. Mimochodem – výrazně tomu napomohl také fakt, že Nasír vedl špatně zabezpečenou mailovou komunikaci.

Takže tu máme užitečnou radu pro teroristy: „sMrtameRice1234“ fakt není heslo z neprolomitelných.

VELMI KŘEHKÉ VZTAHY PO ČÍNSKU

Člověk by tak nějak čekal, že Francie bude žít prodejem neprodejem válečných lodí Rusku, rostoucí voličskou oblibou politických extremistů Marie Le Penové nebo jiným hlubokomyslným tématem. ne. Je to černá kronika.

Místo nálezu narychlo skryté před zraky zvědavců. Foto: Le Monde
Místo nálezu narychlo skryté před zraky zvědavců. Foto: Le Monde

Před nějakou dobou Paříž a tím pádem i celou Francii vzrušil objev rozsekaných lidských pozůstatků v oblíbeném místě vycházek, lese ve Vincennes. Krátce po Novém roce začala francouzská média chrlit zprávy o tom, že začíná soud s těmi kdo do vincenneského lesa hrozné překvapení umístili.

Jedná se o čínský ve Francii žijící pár Hui Žang a Te Lu. Student a studentka si přivydělávali hlídáním dětí a právě tady celá tragédie začala. Nemluvně, které hlídala Te Lu, jinak studentka kosmetiky, přestalo v kolébce dýchat. Te na místo přivolala svého přítele a když se rodiče mrtvého dítěte vrátili domů, zabili i je. Jejich pozůstatky rozsekali sekerou na kusy a pohodili v lese. Pak společně uprchli do Číny, ale když se i tam okolo nich začala stahovat smyčka, vrátili se do Francie a ke svému činu se přiznali. Hrozí jim až třicet let ve vězení – zatímco v Číně by mohli najisto počítat s popravou před zaplněným stadionem.

Pozoruhodné je jak málo ve francouzském veřejném diskurzu zaznívá xenofobie, která by byla v podstatě očekávatelná. Namísto toho je slyšet kritiku poměrů, které nutí studenty, aby si ke studiu přilepšovali něčím tak očividně nebezpečným jako je práce.

KROMĚ FILMOVÉHO MESIÁŠE BY V EGYPTĚ NEJRADŠI ZAKÁZALI TAKY PANÍ CLOONEYOVOU

Amal Clooneyová je poněkud neprávem známá hlavně jako manželka amerického herce a režiséra George Clooneyho. Advokátka libanonského původu si ale při své práci nebere servítky a to způsobem, který jí vynesl ze strany egyptských úřadů hrozby uvězněním.

Amal Clooneyová je v Egyptě vysoce nepopulární. Foto: Cbc.ca
Amal Clooneyová je v Egyptě vysoce nepopulární. Foto: Cbc.ca

Clooneyová je jednou z autorek vysoce negativní zprávy o egyptském soudním systému, která byla zveřejněna loni v únoru – a právě tato zpráva je společně s faktem, že Clooneyová obhajuje novináře televize Al Džazíra kamenem úrazu. Clooneyová uvedla, že ve své zprávě o činnosti egyptské justice odhalila pochybení, která nyní vedla k uvěznění tří novinářů z Al-Džazíry. Jejím mandantem je šéf káhirské redakce Fadel Fahmy. Novináře z Al Džazíry loni v červnu v Egyptě odsoudili k sedmi až deseti letům vězení za údajnou propagaci nyní zakázané islamistické strany Muslimské bratrstvo a za šíření nepravdivých zpráv o Egyptě. Tento týden ve čtvrtek odvolací soud nařídil kvůli údajným procedurálním pochybením nový proces.

Zdá se, že se Clooneyová a její manžel stávají po filmovém Mojžíšovi pro Egypt dalšími kinemtografickými personami non grata.

Ondřej Fér, Start-up.cz