Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Sobotka: Vláda má zpoždění v přípravě několika zákonů

Vláda má zpoždění v přípravě nového zákona o státním zastupitelství, normy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), novely ústavy či zákona o financování politických stran. Při hodnocení ročního působení kabinetu to dnes v České televizi řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doplnil, že ale nemá důvod žádného z ministrů měnit. Plnění koaliční smlouvy bude v pondělí hodnotit koaliční rada.

„Některé věci se stihly, na jiných se pracuje, ale někde jsme zatím ještě vůbec nic neudělali,“ konstatoval ministerský předseda. Mezi hlavními resty zmínil zákon o státním zastupitelství či novelu, která má posílit pravomoci NKÚ. Podle Sobotky chybí rovněž zákon o financování politických stran a novela ústavy, která by měla zpřesnit pravomoci ústavních činitelů v návaznosti na zavedení přímé volby prezidenta.

Prioritami, které by vláda chtěla schválit v prvním pololetí letošního roku, jsou podle Sobotky zákony o elektronické evidenci tržeb, o prokazování původu majetku a jiné normy, které mohou ovlivnit výběr daní.

Někteří členové koalice v minulých dnech zmiňovali také zpoždění při přípravě zákona o liniových stavbách, který má usnadnit přípravu a povolování staveb silnic, dálnic a železnic. Rychlejší přípravu by si někteří zástupci koalice představovali také u zákona o sociálním bydlení, který má na starosti sociální demokracie.

Sobotka ale uvedl, že nemá důvod vyměnit nikoho z ministrů za ČSSD. Podle něj zvládají pracovní tempo a neměli žádné aféry. Ani v případě ministrů za ostatní koaliční strany nemá důvod žádat jejich výměnu, řekl.

-čtk-