Omar Abdel Hamit El-Hussein byl už v roce 2013 v policejním pátrání. Foto: archiv

Dánská média zveřejnila jméno a fotografii vraha z kavárny a synagogy

Fotografii i jméno vraha zveřejnila v rámci zpravodajství o střelbě na účastníky semináře v kavárně a účastníky náboženského obřadu v synagoze v Kodani. Vrah byl totiž už v roce 2013 v policejním pátrání, takže stačilo porovnat jeho fotografii s obrazem pouliční kamery. Podle dánského tisku jde o Omara Abdel Hamita El-Husseina.

Fotografii se jménem pachatele střelby na účastníky sobotního mezinárodního semináře s názvem Svoboda projevu, rouhačství a karikatura i nedělního útoku na účastníky náboženského obřadu Bar Micva v synagoze v Kodani zveřejnila dánská média, která odmítla cenzuru a politickou korektnost, v neděli večer v rámci kontinuálního zpravodajství.

Podle deníku Ekstra Bladet, jehož informaci převzala další média, jde o 22letého teroristu jménem Omar Abdel Hamid El-Hussein, který byl pouze před dvěma týdny propuštěn z vězení. Už v listopadu 2013 byl zapojen do násilného útoku nožem na nádraží New Ellebjerg a tehdy byl v policejním pátrání. K nalezení vraha přispěl nejen svědek, který tuto osobu vezl v taxíku, ale také porovnání veřejně známé fotografie v policejním archivu se záznamem pouliční kamery.

Podle anglicky píšících médií jde o osobu narozenou v Dánsku. Dánská média také uvádí, že šlo o člena skupiny, které si říkala Brothas – bratři, což je podle dánského tisku v souladu s tím, co uvádí o této osobě policie. Policie se k totožnosti zastřeleného vraha stále odmítla oficiálně vyjádřit a jeho jméno nezveřejnila. El-Hussein byl v prosinci loňského roku znovu odsouzen za násilí, píší Dánové.

Dánské úřady mezitím připustily, že se pachatel pokoušel napodobit lednový masakr v Paříži, kde teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin. Následkem řádění střelce v Kodani zemřeli dva lidé a pět lidí je těžce zraněných.

-ire-