Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Foto: NSS

Soudci žádají, aby vláda prohlásila, že ustoupili pro dobro společnosti

Někteří soudci mají podmínku pro svůj podpis pod dohodu, kterou se vzdají části svých nároků kvůli špatně vypláceným mzdám. Požadují, aby vláda vydala prohlášení, že justice ustoupila pro dobro společnosti a svým krokem ušetří státu peníze. Požadavkem se bude příští čtvrtek na své republikové radě zabývat Soudcovská unie, uvedl Český rozhlas.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová si podle rozhlasu myslí, že by dohodu s vládou podepsalo více soudců, kdyby kabinet vydal oficiální stanovisko, že mu justice ustoupila ve prospěch celé společnosti. Zemanová ale neočekává, že by vláda takové prohlášení vydala.

Podle dohody, kterou v pondělí těsně schválila vláda, mají soudci dostat část platů zpětně a části nároků se vzdají. Předsedové nejvyšších soudů Pavel Šámal a Josef Baxa slíbili, že se svou autoritou pokusí ovlivnit ostatní kolegy, aby dohodu přijali. Soudce k tomu ale nelze nutit – bude záležet na nich, zda podepíšou, anebo zda budou pokračovat v individuálních sporech.

Shromáždění téměř stovky justičních funkcionářů kvůli tomu svolali Pavel Šámal a Josef Baxa tento týden na půdu Nejvyššího soudu, kde jednali o vládním usnesení a o návrhu dohody o narovnání. V písemném prohlášení ze shromáždění Šámal s Baxou uvedli, že většina soudců na dohodu přistoupí: „Soudci se tímto postojem vzdávají tří čtvrtin svých oprávněných platových nároků. Činí tak při vědomí své společenské odpovědnosti a v zájmu zachování důvěry veřejnosti v soudní moc,“ napsali doslova.

Podle nich soudci tímto krokem chtějí „definitivně uzavřít nešťastnou kapitolu sporů o soudcovské platy a doufají, že stejný přístup zvolí do budoucna i politická reprezentace,“ platilo ještě ve středu 11. února 2014 večer. Prohlášení na svých webech vyvěsily jak Nejvyšší soud tak i Nejvyšší správní soud, kterým Pavel Šámal a Josef Baxa předsedají.

Soudci mají podle dohody s vládou zpětně dostat peníze za léta 2012 až 2014, o které přišli kvůli nesprávně stanovené platové základně. Stát jim vyplatí celkem 1,2 miliardy korun a ušetří kolem čtyř miliard, které by musel vyplatit v případě, že by soudci a státní zástupci na kompromis nepřistoupili.

Dohoda je reakcí na nedávný verdikt Nejvyššího soudu, který v pilotním případu přiznal soudkyni z Brněnska dorovnání platu jak kvůli nesprávně stanovené základně, tak kvůli sníženému koeficientu.
-ire-, čtk