Ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Foto: Robert Malecký

Válková je v nemocnici, Babiš navrhne ministrem Pelikána

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí očekával, že ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) rezignuje. Teď je to na ní, řekl České televizi. Na místo ministra spravedlnosti bude navrhovat prvního náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána. Podle něj je to jediný možný kandidát.

„Já jsem předpokládal, že včera po jednání s panem prezidentem to (Válková) teda jako oznámí. Teďka je nemocná, takže jsme se nemohli potkat. Víceméně si myslím, že jsme na tom domluveni,“ řekl Babiš. Válková dlouhodobě čelí kritice kvůli neplnění legislativního plánu i své personální politice.

S prezidentem Milošem Zemanem jednala Válková v pondělí právě o své rezignaci a o budoucnosti resortu. Zda či případně kdy ve vládě končí, ale po schůzce na Pražském hradě nepotvrdila. Po setkání s prezidentem se Válková měla ještě vrátit na úřad vlády a zúčastnit se tiskové konference po schůzi kabinetu, program ale zrušila s tím, že je nemocná a zřejmě má zápal plic. Podle ČT je v nemocnici.

Už v pondělí dopoledne Válková uvedla, že začíná být děním okolo své osoby znechucená. Dodala, že při přebírání funkce slíbila hnutí ANO, že v čele resortu vydrží minimálně rok, a ten nedávno uplynul.

Podle ústavy odvolává člena vlády prezident, a to na návrh premiéra. Pokud se ministr sám rozhodne rezignovat, podává demisi prostřednictvím premiéra do rukou hlavy státu.

Kdo je Robert Pelikán
Datum a místo narození: 18. října 1979, Praha
Vzdělání: Právnická fakulta UK v Praze (titul Ph.D. od 2011)
Současná funkce: první náměstek ministryně, úsek justiční a legislativní (od června 2014)

Kariéra: po studiích nastoupil do advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol. (2002-2007); od roku 2004 přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty UK v Praze; v roce 2007 složil advokátskou zkoušku; v letech 2007 až 2009 pracoval v advokátní kanceláři Linklaters a následně byl partnerem v advokátní kanceláři Vrána & Pelikán (2009-2014); od února 2014 do června téhož roku řídil právní sekci ministerstva financí

Rodina: jeho matka, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová, působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU; otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii; je rozvedený, má syna.

Ostatní:
– Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů.
– Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.
– V srpnu 2012 jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Ministr ale posléze Pelikánovu nominaci stáhl. V tisku se spekulovalo o tom, že důvodem byl Pelikánův blog, na kterém advokát kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).
– Na podzim 2013 se stal členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že se Pelikán stane ministrem spravedlnosti. Šéf hnutí Andrej Babiš si však Pelikána vzal s sebou na ministerstvo financí jako ředitele právní sekce.
– Ve funkci prvního náměstka ministryně spravedlnosti nahradil Pelikán loni v létě Hanu Marvanovou, která odešla kvůli sporům s ministryní Válkovou. Také tehdy se v tisku množily úvahy o tom, že Pelikán Válkovou v čele ministerstva nahradí.
– Na ministerstvu spravedlnosti má mimo jiné na starost novelizaci občanského zákoníku. Ten Pelikán hlasitě kritizoval už předtím, než nabyl počátkem roku 2014 účinnosti. Ve čtyřčlenné expertní komisi, s níž Pelikán změny zákoníku konzultuje, zasedá jeho matka Irena Pelikánová.
– V polovině loňského srpna vyvolal pozornost spor mezi náměstkem Pelikánem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který se týkal změn v návrhu zákona o státním zastupitelství. Zeman se veřejně ohradil proti Pelikánovým úvahám o tom, že žalobci mají být více kontrolováni exekutivou, aby z nich nevznikla „čtvrtá moc ve státě“.
– Rád jezdí na kole a cvičí jógu.
-čtk-