Plány na vznik věznice a detenčního ústavu ve Vidnavě ztroskotaly kvůli nákladné rekonstrukci i loňské amnestii, která snížila počet vězňů. Stát se nyní zakoupeného kněžského semináře marně snaží zbavit. Foto: Mediafax

Za stíhání kvůli Vidnavě uznalo ministerstvo odškodné 600.000 Kč

Ministerstvo spravedlnosti přiznalo svému někdejšímu náměstkovi Františku Steinerovi a exšéfovi Vězeňské služby Luďkovi Kulovi celkem 600.000 korun za nezákonné trestní stíhání v kauze údajně nevýhodného nákupu budovy ve Vidnavě. Kula, který žádal více než třímilionové odškodné, dostane 249.000 Kč. Steinerovi ministerstvo vyplatí 350.000 Kč, požadoval přes milion.

Kula a Steiner čelili trestnímu stíhání kvůli nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku. Rozsáhlý objekt, v němž měl původně vzniknout detenční ústav, zakoupila Vězeňská služba před sedmi lety – tedy za ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) – za 29 milionů korun. Podle policistů Kula a Pospíšilův náměstek Steiner věděli, že objekt je pro detenční ústav naprosto nevhodný. Stíhání dvojice však nakonec loni zrušil státní zástupce.

Kulovi, který loni krátce působil jako poradce ministerstva, nyní ministerstvo přiznalo 161.000 a Steinerovi 168.000 korun jako zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním. Za náklady vynaložené na svou obhajobu pak Kula dostane 87.575 Kč a Steiner 181.440 Kč. Se zbytkem svých nároků se oba muži mohou obrátit na soud.

Plány na vznik věznice a detenčního ústavu ve Vidnavě ztroskotaly kvůli nákladné rekonstrukci i předloňské amnestii, která snížila počet vězňů. Stát se nyní zakoupeného kněžského semináře marně snaží zbavit jakožto nepotřebného majetku. Jeho cena přitom klesla na necelou třetinu částky, za kterou jej Vězeňská služba koupila. Podle starosty Vidnavy se areál bude vzhledem ke svému stavu těžko prodávat i za nižší cenu.

-čtk-