Andrej Babiš prosazuje EET velmi razantně Foto: vlada.cz

Babiš půjde na klub ČSSD hledat spojence proti odebrání státních firem z financí

Ani limity pro financování politických stran, ani povinné kvóty pro ženy. Bezúspěšně skončilo pondělní jednání představitelů vládní koalice. Zatímco proti jakémukoliv omezení financování politických stran byli představitelé hnutí miliardáře Andreje Babiše, proti kvótám pro ženy pak lidovci s hnutím ANO společně. V souvislosti s plánem převést některé firmy se státní účastí z financí na průmyslu, o kterém rovněž šla řeč, Babiš dokonce pohrozil demisí.

ČSSD tak v prosazování obou těchto návrhů zůstala sama a podle informací České justice je minimálně v případě genderových opatření připravena předložit zákon i s rozpory do vlády.

Andrej Babiš při projednávání bodu o financování politických stran prosazoval heslo svého hnutí, s nímž uspěl ve volbách a odmítl jakékoliv úvahy o omezování finančních zdrojů partají s tvrzením, že „politická strana je v podstatě jako firma“, tak proč nějaká omezení.

Babiš: Nedávejte Mládkovi moje firmy, nebo skončím!

Jednání představitelů vládní koalice však přece jen mělo – vedle vágní dohody o dosud nespecifikovaném dohledovém orgánu nad hospodařením politických stran a hnutí – jeden konkrétní výstup. A docela překvapivý: předseda hnutí ANO Andrej Babiš totiž vyjádřil přání navštívit klub ČSSD s tím, že by rád vysvětlil některé spekulace o pronikání jeho firmy Agrofert do státní správy, a především podniků se státní účastí.

Podle zdrojů České justice je totiž Babiš přesvědčen, že mezi poslanci ČSSD jsou i takoví, kteří by podpořili převádění některých podniků se státní účastí ze správy ministerstva financí pod ministerstvo průmyslu, vedené sociálním demokratem Janem Mládkem. Tedy návrh, s nímž se netají místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pro Babiše je tato agenda zřejmě velice citlivá, protože při jejím projednávání přecházel k ne zcela racionálním argumentům. Kdykoli cokoli rád vysvětlím k jakékoli státní firmě, přijdu na klub. Ale neberte mi je, v takovém případě bych podal demisi, nechal se slyšet ministr financí.

Zda Andrej Babiš navštíví poslanecký klub ještě před sjezdem ČSSD, není vyloučeno. Sjezd, který bude volební, mají sociální demokraté naplánovaný na 13. a 14. březen do Prahy.

Problémy: Limity pro dary i transparentní účty

Důvodů, proč navrhovaná podoba zákona o financování politických stran přes koaliční radu neprošla, je víc. Ministr a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier zmínil například rozdílné představy o limitech pro dary stranám. „Některé věci nebyly ještě dotaženy úplně do konce,“ řekl.

Mezi nevyřešené otázky patří podle Dienstbiera i používání transparentních účtů. Ty by měly být pro strany a hnutí povinné, výjimku by měly tvořit výhradně výplaty mezd zaměstnanců a menší pokladní operace. Jenže ani u transparentních účtů nebyl průběh hladký, jak upozornil ministr Dienstbier. Vznikl prý kolem nich okruh problémů, debata teď prý směřuje k transparentním účtům pro určité typy operací, poznamenal bez bližších podrobností vrchní vládní legislativec.

Robert Malecký, -ek