Šéf Hnutí ANO Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem Foto: archiv

E-tržby: Jde o Vietnamce, kteří jak známo, neplatí daně, prohlásil ministr financí

Zavedení elektronické evidence tržeb se vlastně vůbec netýká živnostníků, řekl včera ve Sněmovně ministr financí Andrej Babiš. “Jedná se o Vietnamce, kteří jak známo neplatí daně,” uvedl předseda hnutí ANO. Česko-vietnamská společnost jeho výpad považuje za trapný.

Včerejší sněmovní interpelace přinesly hned několik zajímavých střetů mezi představiteli opozice a zástupci koaliční vlády o zavedení elektronické evidence tržeb. Přinášíme ty nejzajímavější okamžiky včerejšího dne ve Sněmovně.

Babiš vs. Zahradník

Poslanec ODS Jan Zahradník položil prvnímu místopředsedovi vlády a ministrovi financí Andreji Babišovi vlády jednoduchou otázku: “Má vláda zpracovanou analýzu dopadu zavedení registračních pokladen na živnostníky?”

Ministr Babiš na tuto otázku neodpověděl, uvedl ale jiné informace: “Když bude stále někdo mluvit o živnostnících, tak si mluvte o živnostnících. Žádných živnostníků se to vlastně netýká. Proč mluvíte o živnostnících? Jedná se o restaurace a maloobchod. Mimochodem o kamenné obchody. Také o Vietnamce, kteří, jak známo, neplatí daně. Takže proč mluvíte o živnostnících? Vůbec se jich to netýká. O čem mluvíte?”

„Tvrdit, že se evidence tržeb nepřipravuje kvůli živnostníkům, ale kvůli Vietnamcům, kteří jak známo neplatí daně je trapné, protože výběr daní u milionu našich živnostníků nemůže ovlivnit jakákoliv část z třiceti tisíc Vietnamců, kteří u nás podnikají jako fyzické osoby – OSVČ,“ uvedl v reakci na Babišova slova pro Ekonomický deník předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Podle Wintera navíc Vietnamci ve svých obchodech již dávno elektronické pokladny mají.

Sobotka vs. Bendl

“Vláda zatím nepředstavila žádný harmonogram, jakým způsobem si představuje, že tyto povinnosti budou živnostníci v budoucnosti naplňovat. Nepředstavila, koho se budou týkat, a v jakém rozsahu budou živnostníci povinni registrační pokladny si pořídit. Proto se vás ptám, zdali byste mohl jasně říci, od kdy a koho se budou registrační pokladny týkat,” řekl ve středu odpoledne z řečniště někdejší ministr zemědělství z ODS Petr Bendl.

Premiér Sobotka mimo jiné odpověděl: “Vláda 9. března vzala na vědomí informaci o připravované nadlimitní veřejné zakázce na informační systém elektronické evidence tržeb. Pokud jde o podobu návrhu zákona tak, jak je v tuto chvíli připomínkován v rámci vnějšího připomínkového řízení. Zákon se má vztahovat na fyzické osoby i na právnické osoby. U fyzických osob na příjmy z podnikání ze samostatné činnosti. Vztahuje se na české rezidenty i nerezidenty. Týká se příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů v České republice a plateb mezi podnikateli. Netýká se nahodilých příjmů, příjmů zdaněných srážkovou daní nebo příjmů z jiné činnosti, než z podnikání. Podle návrhu zákona se mají evidovat platby v hotovosti včetně prostředků představující peníze jako žetony nebo kupony, na platby kartou či jiným elektronických prostředkem a na platby stravenkou nebo šekem. Evidovat se nebudou například příjmy z prodejních automatů.”

V odpovědi na Bendlův doplňující dotaz Bohuslav Sobotka uvedl, že Ministerstvo financí potvrdilo svoji ambici zavést systém od začátku příštího roku.

Sobotka vs. Benda

“Ministr financí dnes tvrdí, že podnikatelé, kteří platí daně, nebude systém stát vůbec nic. Já si myslím samozřejmě, že si vymýšlí. Ale zajímalo by mě, co si o tom myslí pan premiér, jestli je připraven software a hardware odečítat opravdu nikoliv z daňového základu ale z daně přímo, nebo jestli pan ministr financí prostě jenom klame naši veřejnost, a pan premiér připouští, že tady nějaké náklady budou,” vyzval premiéra k odpovědi Marek Benda z ODS.

“Na zakázku se vztahuje výjimka podle § 18 zákona o veřejných zakázkách. Zakázka nemusí být veřejná, protože v jejím rámci se pracuje s informacemi utajovanými dle zákona. Podle informace, kterou jsme obdrželi, by tato zakázka měla být přidělena státní pokladně, Centru sdílených služeb, což je státní podnik, který zřizuje ministerstvo financí. Čili jde o to, že tato zakázka bude poskytnuta v rámci vládního sektoru. Není to zakázka, která by měla být určena některé ze soukromých společností,” řekl v Poslanecké sněmovně premiér. “Podnikatelé si budou muset pořídit zařízení, které jim umožní evidovat tržby elektronickou formou. Jsem přesvědčen o tom, že to bude levnější než kdyby si pořizovali registrační pokladny, které fungují na Slovensku. A povedeme diskusi a povedeme ji i na vládě, jakým způsobem tento náklad podnikatele zohlednit z hlediska jeho daňové povinnosti. V každém případě to bude náklad, který by měl být zohledněn. Buď bude zohledněn z hlediska daňových předpisů standardním způsobem, anebo bude zohledněn nějakým mimořádným způsobem.”

Babiš vs. Novotný

“Chci se pana ministra zeptat, jestli se dam v parlamentním bufetu ptal, jestli ta jejich pokladna je připojitelná na ten internet,” obrátil se na ministra financí Andreje Babiše další poslanec ODS Martin Novotný.

“Vy mluvíte o živnostnících, registračních pokladnách. Já mluvím o maloobchodu, o restauracích a hotelích. Takže samozřejmě, o maloobchodu všichni asi víme, jaký je tady trh, a to, že je tam asi pár živnostníků, asi jo. Ale nemluvte, že je to o živnostnících. Vy stále melete o živnostnících. Já říkám, že je to maloobchod, restaurace a hotely. Vy to stále interpretujete politicky, že my něco máme proti živnostníkům. Nemáme nic, vůbec nic nemáme. Naopak právě pro ně, pro fyzické osoby chceme dělat ty úlevy. Nechceme je dělat pro velké firmy, ale pro ně, právě pro fyzické osoby,” odvětil Andrej Babiš.

Babiš vs. Vilímec

“Existuje nějaká analýza toho, a to i s využitím chorvatských zkušeností, kolika živnostníků, nebo respektive kolika poplatníků daně z příjmu ze samostatné výdělečné činnosti se to dotkne. Kolik těchto osob bude muset ukončit své podnikání, protože jsou už teď na hranici ekonomické efektivnosti,” zeptal se ministra financí poslanec Vladislav Vilímec z ODS.

Plné znění včerejších interpelací si můžete přečíst ZDE.

Ondřej Fér
(Článek vyšel na našem sesterském webu Ekonomický deník.)