Barák je to pěkný, moderní, máme ho rádi. Ústečtí soudci si mohou začít procvičovat motivační fráze k vylepšení vztahu ke starému sídlu soudu. Foto: Robert Malecký

Ministerstvo nemá na doplatky soudcům, chystá se „projíst“ peníze na justiční areál v Ústí

Vymohli jste si doplatky dlužných platů, my vás za to necháme dál soudit v azbestových neklimatizovaných barácích, které čas od času vytopí povodeň. S jemnou nadsázkou se dá říct, že na dohodu státu se soudci a státními zástupci nejvíc doplatí soudci Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ministerstvo spravedlnosti totiž 650 milionů korun, tedy zhruba polovinu potřebné částky, hledá ve svých zdrojích. A našlo: dluhy zaplatí z peněz na výstavbu ústeckého justičního areálu.

Ministr Robert Pelikán (za ANO) předkládá v tomto duchu zprávu vládě. Přibližně 1,2 miliardy korun, které vláda soudcům a státním  zástupcům slíbila vyplatit nejpozději v květnové výplatě, hodlá získat ze tří zdrojů. Resort totiž žádné volné prostředky nemá a vláda, která dohodu se soudci schválila, ovšem zatím nevydala žádné stanovisko, kde se potřebné peníze vezmou.

Prvním krokem je žádost o rozpočtové opatření v rámci závazného ukazatele Výdaje justiční části – přesun prostředků do platů soudců a státních zástupců a souvisejících výdajů z rezervy ostatních věcných výdajů justiční části resortu. Tím má resort získat 300 milionů korun, podléhá to schválení Ministerstva financí. Žádost o toto rozpočtové opatření už byla resortu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše předána a dá se zde očekávat problematické jednání. Babiš totiž během vyjednávání vystupoval ostře proti dohodě a není s ní dosud vnitřně smířen.

Další peníze, konkrétně 350 milionů korun, chce Pelikán získat z vlastních prostředků na programové financování. Zcela konkrétně předkládací zpráva v tomto ohledu zmiňuje „finanční prostředky na akci výstavba KS Ústí nad Labem. „Vzhledem ke skutečnosti, že akce není prozatím registrována a finanční prostředky v uvedeném rozsahu nebudou v letošním roce využity, navrhuje se jejich využití ve mzdové oblasti včetně souvisejících výdajů. Zároveň je však nutné uvést, že uvedené prostředky na dostavbu areálu bude resort potřebovat v následujícím období tj. v roce 2018 příp. dalších letech, dle rychlosti realizace akce,“ píše se ve zprávě pro vládu. V tomto bodě bude Pelikán potřebovat i souhlas rozpočtového výboru sněmovny.

Ministr spravedlnosti konstatuje, že prvními dvěma body resort zajistí 650 milionů korun. „Ministerstvo spravedlnosti je připraveno v rámci vlastních zdrojů zajistit v rámci schváleného rozpočtu 650 mil. Kč na sanaci závazků vůči soudcům a státním zástupcům. Nedisponuje však dalšími zdroji na krytí dalších nároků,“ uvádí Pelikán. Zbytek, což je částka blíže nespecifikovaná, celkem se ale mluví zhruba o potřebě 1,2 miliardy korun, ministr požaduje po vyhodnocení skutečné potřeby uvolnit z vládní rozpočtové rezervy.

Robert Malecký