Podle návrhu Jana Chvojky (uprostřed) by se firma mohla vyvinit, pokud by prokázala, že měla a využívala dostatečná protikorupční opatření. Podobným směrem se ubírá i návrh Marka Bendy (vpravo). Foto: archiv

Výbor bude asi měnit vládní návrh rozšiřující trestnost právnických osob

Sněmovní ústavně-právní výbor asi provede změny ve vládní předloze, která by výrazně rozšířila okruh trestných činů, za něž nesou odpovědnost právnické osoby. Výbor dnes debatu o normě stejně jako v lednu přerušil a chce, aby na úpravách spolupracovalo ministerstvo spravedlnosti.

Zákon by podle návrhu kabinetu nově stanovil, že by společnosti mohly být stíhány za všechny trestné činy kromě těch, jež by byly výslovně vyloučeny. Nyní je tomu naopak. Poslanci se obávají například účelové kriminalizace firem. Zatím není jasné, zda se přikloní k současnému způsobu vymezení trestných činů, nebo k navrhované novince, kterou předpokládá koaliční smlouva.

Poslanci chtějí po ministerstvu třeba taky to, aby upravilo případy, kdy je obviněn pracovník společnosti a firmě by hrozilo kvůli jeho protiprávnímu jednání zrušení, ač o něm nevěděla a neměla z něj prospěch. Například podle návrhu Jana Chvojky (ČSSD) by se firma mohla vyvinit, pokud by prokázala, že měla a využívala dostatečná protikorupční opatření. Podobným směrem se ubírá i návrh Marka Bendy (ODS).

Původní vládní návrh zjevně nemá ve výboru šanci na podporu. Na druhou stranu výbor byť jen těsně nepodpořil návrh Martina Plíška (TOP 09 a Starostové) s výzvou, aby kabinet ze sněmovny novelu stáhl.

Příští debaty o předloze by se měl zúčastnit nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž dnes přítomen nebyl. V lednu Pelikán před členy výboru vládní úpravu hájil. „Trestní odpovědnost v navrhovaném rozsahu je světovým trendem,“ zdůraznil.

-čtk-