Zákon se zaměří i na organizace vysílající dobrovolníky do práce Ilustrační foto: vlada.cz

ANO už netrvá na tom, aby skončil senátor, když se stane ministrem

Hnutí ANO ustoupilo od návrhu, podle něhož by skončil senátor v případě, pokud by se stal ministrem. Vyplynulo z vyjádření předsedy poslanců vládního hnutí Jaroslava Faltýnka před novináři po středečním zasedání koaličních špiček na úřadu vlády.

O takzvaném klouzavém mandátu poslanců má koalice dál jednat. ANO chce dosáhnout toho, aby se stal klouzavý mandát součástí vládního návrhu širších ústavních změn.

„Zatím jsme se dohodli na tom, že do dvou týdnů nalezneme shodu,“ uvedl Faltýnek. Klouzavý mandát spočívá v tom, že za poslance, který se stane ministrem, nastupuje do Sněmovny náhradník z kandidátní listiny. U senátorů by se ale musely konat v konkrétním obvodu nové volby.

„Klouzavý mandát dlouhodobě podporujeme,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek. Je podle něho nutné přistupovat odlišně ke Sněmovně a k Senátu.

Hnutí ANO už podalo příslušnou předlohu do dolní komory, vláda se k ní postavila neutrálně. Klouzavý mandát je jedním z bodů, o nichž se debatuje v rámci širších ústavních změn v jednom z podvýborů sněmovního ústavně-právního výboru. Z dosavadní diskuse vyplývalo, že v jeho návrhu se kvůli příliš malé podpoře tato úprava neobjevila.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve řekl, že změny ústavy by se neměly provádět jednotlivými návrhy, ale celkovější úpravou. Zavedení klouzavého mandátu výhradně u poslanců si premiér dovede v budoucnu představit, je ale nutné vyřešit různé legislativní detaily.

Faltýnek uvedl, že pokud se koalice na klouzavém mandátu shodne, ANO svou předlohu ze Sněmovny stáhne.

V případě internetového registru smluv se koalice stále nedohodla na tom, které ministerstvo jej bude spravovat. Ve hře jsou ministerstvo vnitra, ministerstvo pro místní rozvoj, a dokonce i ministerstvo financí. Rozhodne se podle Faltýnkova vyjádření až hlasováním ve Sněmovně. Návrh zákona o registru smluv je po odkladech zařazen na program schůze, která začne příští úterý.

-čtk-