Interiér starého paláce Soudního dvora EU. Foto: Wikipedia

Michal Bobek prokázal výjimečné právní schopnosti

Michal Bobek navrhovaný Českou republikou do funkce generálního advokáta Soudního dvora EU uspěl při slyšení před Výborem expertů EU, a to přesto, že nesplňuje doporučení předmětného výboru, aby kandidát prokázal dvacet let právní praxe ve vyšší funkci. Chybějící doporučenou praxi bylo možné nahradit výjimečnými právními schopnostmi.

Funkční profesor z College of Europe v Bruggách se tak s deseti lety praxe, avšak nikoli ve vyšší funkci, jak znělo doporučení Výboru expertů EU, stane ve svých osmatřiceti letech generálním advokátem Soudního dvora EU. Znamená to, že přesvědčil Výbor o svých mimořádných schopnostech. O tvrdých podmínkách výběru generálního advokáta Česká justice opakovaně informovala.

Skutečnost, že evropský Výbor akceptoval českého kandidáta i bez dvacetileté právní praxe ve vyšší funkci znamená, že se nenaplnilo varování Petra Mlsny, že Česká republika může nominací Bobka riskovat. Petr Mlsna již dříve pro Českou justici popsal proceduru před Výborem, ze které vyplývalo, že Výborem má šanci projít pouze široce respektovaná právnická osobnost s dlouholetou praxí soudního nebo akademického funkcionáře. „Zřejmě prokázal výjimečné právní schopnosti,“ uvedl pro Českou justici v reakci na výsledek slyšení Michala Bobka před Výborem a jeho chybějící funkční praxi Petr Mlsna.

Skepsi ohledně Bobkovy praxe a životních zkušeností projevila také poslankyně a místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dana Váhalová v prosinci 2014 při slyšení Michala Bobka před českým Výborem pro evropské záležitosti. Hlasování o jeho nominaci se nakonec zdržela. „S nominací  Michala Bobka na funkci generálního advokáta Soudního dvora EU jsem nevyjádřila nesouhlas, pouze jsem vyjádřila obavu, že nesplňuje podmínku dvaceti let právní praxe ve vyšší pozici doporučenou výborem EU a tím může být ohroženo jmenování zástupce České republiky do této instituce EU. To byl hlavní důvod, proč jsem se hlasování zdržela,“ uvedla nyní Dana Váhalová pro Českou justici.

Podle zprávy Ministerstva zahraničí Výbor vyzdvihl zkušenosti Bobka v soudní praxi, znalost procedur nebo znalost tří jazyků: „Výbor ve své zprávě vyzdvihuje zejména zkušenosti kandidáta v soudní praxi, jeho jmenování ad hoc soudcem Evropského soudu pro lidská práva a znalost procedur a analytických metod Soudního dvora EU. Kladně je hodnocena také znalost tří úředních jazyků EU. Výbor rovněž ocenil fakt, že česká výběrová komise, která vybírala nejlepšího kandidáta pro následné potvrzení vládou, zahrnovala všechny tři předsedy nejvyšších českých soudů,“ uvádí se v informaci Ministerstva zahraničí.

Podle zápisu z jednání českého Výboru pro evropské záležitosti ke své osobě v prosinci 2014 Michal Bobek uvedl, že „má profesní zkušenosti na pomezí akademie a praktického práva, zná právní systém starých i nových členských států, mluví několika jazyky, má široký přehled o fungování evropské justice i Soudního dvora“. Jak uvádí informace Ministerstva zahraničí, Michal Bobek po krátkém působení v advokacii svou kariérní dráhu reálně započal na Nejvyšším správním soudu. „V dalších letech se pak soustředil na akademickou a vědeckou činnost v ČR, Itálii, Velké Británii a na Slovensku. Hojně publikuje v odborných časopisech, včetně zahraničních, např. European Law Review, a podílí se též na jejich redakční činnosti, např. Právní rozhledy, Soudní rozhledy nebo Jurisprudence,“ informuje o osobnosti Michala Bobka ve zprávě Ministerstvo zahraničí.

Michal Bobek absolvoval slyšení před expertním výborem dne 20. března 2015 a Česká republika byla 26. března 2015 diplomatickou cestou vyrozuměna o kladném stanovisku Výboru. Jmenování Bobka generálním advokátem musí potvrdit ještě Mezivládní konference členských států na úrovni Stálých zástupců při EU. Nástup Michala Bobka do funkce generálního advokáta se předpokládá v říjnu 2015 na funkční období 6 let, informovalo Ministerstvo zahraničí.

„Česká republika může  mít poprvé od svého vstupu do EU generálního advokáta při Soudním dvoru EU. Našemu kandidátovi  samozřejmě přeji, pokud se stane generálním advokátem, aby v tomto vrcholovém orgánu EU důstojně reprezentoval Českou republiku,“ uvedla dále pro Českou justici v reakci na událost poslankyně Dana Váchalová.

Generální advokát vydává stanoviska, jež slouží jako podklad pro rozhodování Soudního dvora. Prostřednictvím dobře vyargumentovaných a přesvědčivých stanovisek může tedy judikaturu Soudního dvora významně ovlivnit. Generální advokát vydává stanoviska pouze sám za sebe, zatímco soudci se musí na rozsudku dohodnout v rámci senátu bez možnosti disentního stanoviska.

Irena Válová