Americké velvyslanectví již proti legislativní změně protestovalo a označilo ji za nepřátelský čin.

Řecko pustí handicapované těžké zločince do domácího vězení

Řecký parlament schválil reformu vězeňského zákona, která umožňuje propustit z humanitárních důvodů handicapované těžké zločince do domácího vězení. Týká se to i krajně levicového teroristy Savvase Xirose z rozpuštěného Hnutí 17. listopadu, které má na svědomí smrt i občanů Spojených států, Británie a Turecka. Americké velvyslanectví již proti legislativní změně protestovalo a označilo ji za nepřátelský čin.

Xiros, který byl odsouzen k pětinásobnému trestu doživotního vězení, oslepl. Stalo se mu to po zranění, jež mu v roce 2002 způsobil výbuch bomby v jeho rukou. Kvůli této nehodě se řecké policii podařilo Xirose dopadnout a do té doby obávané Hnutí 17. listopadu hlásící se ke krajně levicovým ideálům rozbít.

Hnutí 17. listopadu, které vzniklo v roce 1973, má na svědomí 23 obětí z řad řeckých, amerických a tureckých občanů a mnoho pumových útoků, loupeží a únosů. V 90. letech bylo považováno za nejkrvavější městskou gerilu v Evropě.

Nový zákon iniciovaný radikálně levicovou formací SYRIZA, která vládne od vítězných voleb v lednu v koalici s nacionalistickými Nezávislými Řeky, umožní zmírnit podmínky trestu kromě nyní třiapadesátiletému Xirosovi i dalšímu handicapovanému vězni.

Americký velvyslanec v Aténách David Pearce podle médií oznámil, že Washington považuje propuštění Xirose z žaláře za „hluboce nepřátelský akt“.

-čtk-