Návrh poslankyně Olgy Havlové má minimální šance na průchod sněmovnou, vláda ho odmítne. Foto: havlovaolga.cz

Vláda zřejmě odmítne poslanecký návrh reformy zastupitelství

Vláda na svém středečním jednání zřejmě odmítne návrh poslankyně Olgy Havlové (Úsvit) na reformu státního zastupitelství. Kabinet poukazuje na to, že sám předloží svůj návrh zákona o státním zastupitelství. Uvádí také, že poslanecký návrh obsahuje chyby, kvůli nimž se nedá projednat bez celkové úpravy. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády.

Předloha Havlové vychází z úpravy, kterou před dvěma lety připravila tehdejší vláda Petra Nečase (ODS). Poslankyně navrhuje mimo jiné zrušení vrchních státních zastupitelství, zřízení zvláštního zastupitelství pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou a větší odpovědnost žalobců.

Soustava státních zastupitelství by měla tři stupně, okresní, krajské a nejvyšší. U krajských zastupitelství by vznikl „speciál“, který by se zabýval majetkovou a hospodářskou trestnou činností se škodou nad půl miliardy korun a korupčními případy. Žaloby by podával zvláštnímu krajskému soudu.

V návrhu vládního stanoviska ale stojí, že vláda v souladu se svým prohlášením připravuje nový návrh zákona o státním zastupitelství a do Sněmovny ho chce předložit nejpozději do konce roku. „Návrh zcela nové právní úpravy státního zastupitelství byl připravován několik let a byl široce analyzován a detailně prodiskutován, a to na poli odborném i politickém,“ stojí ve stanovisku.

Návrh poslankyně prý vede k možnosti politického ovlivňování činnosti státního zastupitelství. Pokud by byl přijat, znamenal by popření autonomie soustavy státního zastupitelství a zavedení nedemokratických prvků neslučitelných se základními principy soustavy orgánů veřejné moci v České republice, míní vláda. Předloha prý také obsahuje nedostatky, kvůli nimž se nedá bez další celkové revize projednat.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostane návrh zákona k projednání Sněmovna. Bude se jím zabývat na některé z dalších schůzí.

-čtk-