To máte Sky, Skype, skyscraper, skyfall, Skýba, Skylar Grey, a jistě - Lynyrd Skynyrd. V záplavě asociací Česká justice volí skotský ostrov Skye. Foto: Robert Malecký

Toto není vtip: Název Skype se podle soudu EU příliš podobá názvu stanice Sky

Název služby pro internetové volání Skype je natolik podobný názvu vysílací stanice Sky, že by je veřejnost mohla zaměňovat. Dospěl k tomu evropský soud v Lucemburku. Americká společnost Microsoft si kvůli verdiktu nemůže zaregistrovat ochrannou známku na název Skype a na podobu loga, které může připomínat bublinu, napsal dnes zpravodajský server BBC. Microsoft se proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Verdikt vynesli soudci Tribunálu, jednoho ze soudních orgánů Evropského soudního dvora (ECJ) v Lucemburku. Podle tiskové zprávy, kterou dnes soud zveřejnil na svém webu, Tribunál potvrdil, že existuje nebezpečí záměny mezi obrazovým a slovním označením Skype, jehož logo podle soudu mohlo připomínat oblak, a slovní ochrannou známkou Sky. To je zároveň anglickým slovem pro „nebe“.

Obrazový prvek, který tvoří logo Skype, podle Tribunálu „nezprostředkovává žádný koncept, s výjimkou případně konceptu oblaku“. Mohlo by to tak prý zvýšit pravděpodobnost rozeznání prvku ‚sky‘ v prvku ‚skype‘, „protože oblaky se nacházejí ‚na nebi‘ a mohou tak být snadno spojovány s výrazem ‚sky'“, stojí ve zprávě.

Microsoft se na soud v Lucemburku obrátil proto, aby napadl dřívější verdikt unijního Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM). Ten po námitce vysílací stanice z roku 2005 dospěl k podobnému závěru, totiž že vytváření značky Skype se až moc podobá brandingu Sky, aby Skype mohl dostat ochrannou známku s platností po celé EU.

Skype vznikl v roce 2003 jako firma nabízející bezplatné hlasové hovory a videopřenosy přes internet. V roce 2011 společnost koupil softwarový gigant Microsoft.

Mluvčí Microsoftu BBC sdělila, že případ byl namířen proti registraci ochranné známky a bezprostředně nehrozí, že by bylo nutné upravit samotnou značku.

„Domníváme se, že mezi těmito značkami a službami neexistuje žádná nejasnost, a odvoláme se. Tento verdikt nevyžaduje, abychom museli názvy produktů jakkoli měnit,“ sdělila mluvčí podle BBC.

-čtk-