Ve spolupráci s Velvyslanectvím USA uspořádala Soudcovská unie ve středu konferenci na téma "Slučitelnost funkce soudce s dalšími aktivitami. Foto: MSp

Týden v české justici: Zákon o státním zastupitelství v připomínkách

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Neuplynuly ani dva měsíce od jeho jmenování a ministr Robert Pelikán začíná čelit zvyšující se kritice z justičních kruhů. Opakovaně si na něj stěžuje i předseda Nejvyššího správní soudu Josef Baxa, podle některých vůbec nejvlivnější osoba českého justičního prostředí.

Návrh nového zákona o státním zastupitelství zamířil v uplynulých dnech do připomínkového řízení. Pro Josefa Koukala to byla v pondělním vydání deníku Právo příležitost podívat se podrobněji na jednu z důležitých změn, kterou spatřuje v tom, že podle návrhu mají státní zástupci do budoucna vést celý případ až do pravomocného rozhodnutí. Současná praxe, kdy se žalobce mění při odvolání k vyšší instanci, není podle důvodové zprávy zákona ideální a jak Koukal upozornil, často se obchází např. tzv. institutem intervenujícího státního zástupce či jeho dočasným přidělením ke státnímu zastupitelství příslušnému k odvolacímu soudu.

Kromě věcných změn je však návrh i nadále terčem kritiky, kterou minulý týden nešetřila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová v rozhovoru pro týdeník Reflex. Stejně jako již dříve vyslovila přesvědčení, že návrh je návratem k centralizované státní prokuratuře a vůbec nejvíce jí vadí absence dohledu nad tzv. protikorupčním speciálem. „Česká republika musí rozvíjet státní zastupitelství s klasickým dozorem a dohledem. Kdyby se dohled řádně vykonával, nejsou takové problémy,“ zdůvodnila svůj postoj Benešová.

Nejvlivnější osobou v tuzemském justiční prostředí je Josef Baxa. K tomuto závěru došel server neovlivni.cz, který v uplynulých dvou týdnech postupně představil deset nejvlivnějších osobností na základě vlastního indexu. U předsedy Nejvyššího správního soudu ocenil jeho morální kredit a také manažerské schopnosti.Jedinou ženou v žebříčku byla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která skončila s celkovým skóre 85 % na třetím místě. Stříbro udělil server předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán obsadil pátou příčku hned za předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.

Podle Roberta Maleckého ze serveru Česká justice začíná narůstat napětí mezi justicí a vedením ministerstva spravedlnosti. Důvodem je rezervovaný postoj Roberta Pelikána ke zřízení Nejvyšší rady soudnictví, na které ve svém aktuálním programovém prohlášení apeluje Soudcovská unie. Malecký však připomněl, že Pelikán doposud neodpověděl na měsíc starý dopis předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, který v něm žádal o ujištění, že práce komise pro přípravu orgánu bude pokračovat i po změně na postu ministra.

Na nevalnou komunikaci ministra Pelikána s lidmi z justice poukazoval v týdeníku Ekonom Jaroslav Kramer. Využil k tomu výroků hned několika významných představitelů. Např. Pavel Zeman si není jist výslednou podobou zákona o státním zastupitelství, Pavel Šámal si stěžoval na zpomalení prací a nejasné vymezení rekodifikace trestního řádu a kritikou nešetřil ani již zmiňovaný Josef Baxa. „Na ministerském orloji došlo k posunu a do okénka se dostal jiný apoštol. Od té doby se nestalo nic. Na druhé straně stolu nám chybí partner,“ zazněla v týdeníku slova předsedy Nejvyššího správního soudu.

V pražské Zbraslavi možná vyroste nový justiční palác, do kterého by se přestěhovaly Krajský soud v Praze, Obvodní soud pro Prahu 5, Okresní soud Praha-západ a zřejmě i příslušná státní zastupitelství. Zprávu o jedné z potenciálně největších polistopadových justičních staveb přineslo aktuální vydání týdeníku Euro. Jakkoliv resort spravedlnosti prozatím nepřistoupil k vyčíslení ceny, týdeník pro srovnání uvedl náklady na stavbu areálu Na Míčánkách (2,5 miliardy korun) či v Brně (téměř dvě miliardy korun).

Jak však v úterý informoval např. server Česká justice, Obvodní soud pro Prahu 5 se v srpnu přestěhuje do dvou budov na Vinohradech a v Dejvicích. „Ačkoliv Obvodní soud pro Prahu 5 nebude bohužel ještě po jistou dobu sídlit v jedné budově, řešení, na kterém jsme se s panem předsedou Frankičem dohodli, je s ohledem na všechny další možné varianty nejrozumnější,“ sdělil médiím v tiskové zprávě ministr Robert Pelikán.

Na základě informací od mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové referovalo středeční vydání deníku Právo ve stručnosti o tom, že dohodu o dorovnání platů podepsalo celkem 93 % soudců a 96 % státních zástupců. List zároveň připomněl, že finanční prostředky se stanou součástí květnové výplaty.

Ve spolupráci s Velvyslanectvím USA uspořádala Soudcovská unie ve středu konferenci na téma „Slučitelnost funkce soudce s dalšími aktivitami„. Mezi řečníky byla mj. vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, předseda Nejvyššího soudu Josef Baxa či ministr spravedlnosti Robert Pelikán, podle kterého by soudci např. neměli být tvůrci zákonů. „Ministerstvo spravedlnosti má snahu omezovat účast soudců na legislativní činnosti a apeluji na soudce, aby toto naše směřování akceptovali,“ citovala závěr jeho slov tisková zpráva ministerstva.

Igora Němce by na pozici šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů mohla vystřídat bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Ivana Janů. Jak v úterý informovaly Lidové noviny, její nominaci zvažuje KDU-ČSL. Předseda strany Pavel Bělobrádek o bývalé člence Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii prohlásil, že „má velkou autoritu a renomé.“ Samotná Ivana Janů, která je mj. držitelkou ocenění Právník roku, zatím odmítla věc komentovat.

Rozhovor s ombudsmankou Annou Šabatovou nabídlo pondělní vydání deníku E15. Veřejná ochránkyně práv v něm vysvětlovala svůj postoj v řadě kontroverzních případů a uvítala vládní návrh zákona, díky kterému by došlo k rozšíření jejích pravomocí. V závěru interview přišla řeč i na často protichůdné názory jejího zástupce Stanislava Křečka. Podle ní jde Křeček některými svými vyjádření až za hranu zákona o veřejném ochránci práv, na což jej Šabatová opakovaně upozorňovala. „Nedá se s tím nic dělat. Já se nebudu proti jeho názorům aktivně ohrazovat, ale ve věcech, které jsem mu nesvěřila, nevyjadřuje názory naší instituce,“ upozornila Šabatová.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se ve svém úterním příspěvku pro Lidové noviny kriticky vyjádřil k možnému zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce, o kterém jednal Evropský parlament. Pochybnosti v něm budí především úzká působnost úřadu, který by byl zaměřen pouze na trestné činy proti finančním zájmům EU. Ty jsou však již stíhány ve všech unijních státech, přičemž např. Česko si podle Pospíšila počíná v této disciplíně úspěšně.

Již potřetí byla advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík vyhlášena nejlepší právní firmou v ČR v rámci ocenění Chambers Europe Awards for Excellence. Podrobnosti přinesl v pondělí server iHNed.cz. Ten dále referoval i o ocenění pro kancelář White & Case, která získala cenu Czech Business Superbrands 2015 pro firmy s nejlepším postavením značky na lokálním trhu.

Řady vedoucích české pobočky advokátní kanceláře PwC Legal rozšíří začátkem května Bořivoj Líbal, který dříve působil v kanceláři Havel, Holásek & Partners. Lidové noviny o tom informovaly v pondělí, když dále upozornily i na rozšiřování činnosti PwC Legal na Ukrajinu, kde se chce podílet na budování advokátské praxe a tvorbě nového ukrajinského práva.

Novým partnerem a zároveň vedoucím pražské kanceláře právní firmy Wolf Theiss se stal Jan Myška. Informoval o tom týdeník Euro.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

5.5.2015
9:30
Podvýbor ústavně právního výboru pro legislativní podněty veřejného ochránce práv (VOP) a Evropský soud pro lidská práva probere Souhrnnou zprávu o činnosti VOP za rok 2014.
5.5.2015
15:00
Na schůzi petičního výboru Poslanecké sněmovny budou předloženy závěrečné účty Kanceláře VOP a také Úřadu pro ochranu osobních údajů.
6.5.2015
9:00
Vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti bude prvním bodem na programu jednání rozpočtového výboru.
6.5.2015
9:00
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předloží na schůzi vlády zhodnocení možností trestního postihu služby občana ČR v zahraniční ozbrojené entitě.

hi-banner