Chorvatský systém představil ministr financí Boris Lalovac. Foto: archiv

Jak funguje EET: Kolik máte hotovosti, kolik na účtě, co jste koupili, to vše 24/7

Kolik má živnostník hotovosti v pokladně, kolik vydal za den účtenek, zda se mu tržba zvyšuje, kolik peněz má na svém účtu, zda si za své peníze koupil auto nebo něco jiného, a dokonce co živnostník dělal poslední dvě hodiny, to všechno a ještě více podle slov ministra financí Chorvatska Borise Lalovace vidí chorvatský stát u každého podnikatele 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Stát proto může podnikatele řídit, uvedl. Lalovac to předvedl na konferenci k elektronické evidenci tržeb pořádanou ministerstvem financí.

Co se týče soustavného sledování jednotlivých podnikatelů, odehrává se podle slov Borise Lalovace z jednoho centra, kde jsou neustále sledovány finanční toky a jejich průběh. Podnikatele, který jakkoli vybočí, si správce daně obratem předvolá. „Z jednoho centra můžeme sledovat finanční toky a jejich průběh, neshody, nesprávnosti a variability, takže si můžeme předvolat toho podnikatele,“ uvedl.

Podle předvedené prezentace sleduje také chorvatský stát obraty uskutečněné podle jednotlivých měst. Údaje pak analyzuje. Například ve městě Rovinj se ve dnech 30. – 31. května konaly letecké závody Red Bull Air Race. Podle srovnávací tabulky vytvořené ministerstvem financí Chorvatska během závodů narostl celkový obrat ve městě v sobotu 30. května 2015 o 313,92% ve srovnání s předešlou sobotou 23. května 2015. Tabulka ani komentář Borise Lalovace však neobsahovaly informaci, jaký závěr ohledně města Rovinj ministerstvo financí učinilo.


Pod drobnohledem

„Restauratér má na účtu šedesát milionů kun, vidíme, že denně vydá jeden účet a i ten jeden účet stornuje. Jeho pokladna je na nule, ale na běžném účtu v podnikatelské bance vidíme vysoké částky.“

(Boris Lalovac, chorvatský ministr financí)


V rámci prezentace systému poté chorvatský ministr financí předvedl, jak vypadá on-line sledování jednotlivců státem: „Tady vidíme přehled, jak to vypadá u jednoho podnikatele, který se zabývá obchodem. Vidíme jeho denní obrat. Vidíme, že denně vydá dvacet třicet třicet pět účtů. A co dělá? Poslední dvě hodiny stornuje respektive vymaže 90% svých účtů. A co vidíme nad tím? Vidíme, že má otevřené účty v bance, že má na svých účtech velký obrat a tady je jasné, že se jedná o podvod. Na účtech má peníze, ale pokladnu každý den vynulovanou,“ komentoval předvedená data v prezentaci Boris Lalovac.

Podobný byl předvedený záznam o činnosti restaurace: „Na účtu má šedesát milionů kun, vidíme, že denně vydá jeden účet a i ten jeden účet stornuje. Jeho pokladna je na nule, ale na běžném účtu v podnikatelské bance vidíme vysoké částky,“ řekl Lalovac. „Ti před tím se aspoň snažili, ale tady vidíme podnikatele, který nevydává žádné účty. To všechno můžeme sledovat,“ pokračoval ministr.

Vidíme, co dotyčný koupil

Podle jeho dalšího popisu systém zaznamenává uvedené údaje, ale i daňovou povinnost. Někteří podnikatelé však netušili, že jsou sledováni ve všech souvislostech a na všech účtech. „Tento podnikatel něco dělal dva měsíce, ale čtvrtý, pátý a šestý měsíc chodil na finanční úřad odevzdávat prázdný formulář na DPH. Prostě neměl obrat. Zde na levé straně je, co přiznával, ale netušil, že je sledován přes fiskální pokladny. Vidíme rozdíl mezi tím, co odevzdával a skutečnými aktivitami,“ popsal další příklad Lalovac.

Podle jeho slov je elektronické sledování živnostníků a podnikatelů důležitý nástroj státu, protože kvůli uvedeným příkladům živnostníků musí stát vyžadovat vysoké daně, zdůraznil několikrát. „Vidíme hotovost na účtu, ale také zda dotyčný nakoupil nemovitosti, vozidla nebo jakékoli jiné hodnoty nebo prováděl jiné transakce,“ zdůraznil výhodu EET Lalovac.

Lalovac také uvedl příklad, kdy byl podnik rovnou zavřen: „Noční bar na pobřeží Jadranu, nějaká zlatá mládež, tak tam měli naopak přebytek šestnáct tisíc euro. On měl sto dvacet tisíc kun v pokladně, které neprošly žádnou evidencí. Takové objekty jsme uzavřeli na sedm dní. Oni pak přijdou, prosím vás nezavírejte nám, my vám budeme platit i dopředu,“ popsal praxi chorvatského státu ministr financí Boris Lalovac.

Ve sledování lidí je budoucnost

Podle slov chorvatského ministra financí Borise Lalovace chorvatský stát sleduje a ví o živnostnících a podnikatelích úplně všechno. Jak Lalovacdále uvedl, stát díky tomu může řídit nejenom daně, ale může řídit i hospodářskou činnost. „Když skončí hospodářský den, vidíme, jaký obrat byl realizován a v jakých oblastech,“ popsal na konferenci Boris Lalovac. „Můžeme přesně sledovat, které jsou to aktivity, kde k tomu dochází a jakým způsobem,“ popsal výsledky on-line sledování podnikatelů v Chorvatsku. „Sledujeme nejen cash flow, ale je to sledování ekonomiky, vidíte, jak se vám pohybuje spotřeba, vidíme, že můžeme řídit nejen daně, ale můžeme řídit i určité hospodářské aktivity, protože stát má velmi důležité údaje okamžitě,“ řekl Lalovac.

„Podle nás je tohle budoucnost daňové ekonomiky. Potřebujeme sledovat každého podnikatele,“ řekl doslova chorvatský ministr financí Boris Lalovac, který se akce zúčastnil na pozvání českého ministra financí Andreje Babiše.

Irena Válová