Konec domácích úkolů a další malé velké zprávy

Dost domácím úkolům! Hackeři Milovaného vůdce. Yahoo má na krku hromadnou žalobu. Plzeňská práva na čínsko – americký způsob.

Italští petenti žádají konec domácích úkolů ve školách

V Itálii vznikla iniciativa Basta Compiti, která po školách požaduje, aby přestaly dětem dávat domácí úkoly. Pod zřejmě její petici se podepsalo přes 4500 lidí, kterým vadí zejména to, že děti dostávají úkoly přes prázdniny, píše italský deník Corriere della Sera.

Jako pořadatelé internetové petiční akce jsou zmiňováni rodiče, učitelé i ředitelé škol a otevřený dopis byl zveřejněn na sociálních sítích a po zisku pěti tisíc podpisů bude odeslán na italské ministerstvo školství.

Argumenty organizátorů rozhodně nepůsobí amatérsky – úkoly podle nich znevýhodňují děti, které nemají vzdělané rodiče, kteří by jim s jejich vyhotovením pomáhali, nutí rodiče, aby se bez ohledu na nekvalifikovanost a nedostatek některých znalostí stali učiteli svých dětí. Úkoly se často stávají příčinou hádek v rodině, navíc těžké tašky ničí záda.

Škola je pro děti v podstatě „prací na plný úvazek“, takže by se podle organizátorů nemělo pokračovat během volna, zejména pak ne během prázdnin. „Domácí úkoly omezují ‚právo na odpočinek a volný čas‘ (zakotvené v článku 24 deklarace lidských práv), na nějž mají nárok všichni pracující,“ uvádí petice. Argumentuje také Mezinárodní listinou práv dítěte, jejíž článek 31 uvádí: „Členské státy přiznávají dítěti právo na odpočinek a volný čas, aby se zapojilo do her a rekreačních aktivit přiměřených jeho věku.“

Přestože petice působí bizarně, faktem je, že podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tráví italské děti rekordní čas domácím studiem. Týdně jim vypracovávání domácím úkolů zabírá až devět hodin, zatímco třeba Jihokorejcům či Finům jen tři.

Milovaný vůdce severokorejského lidu prý disponuje hrozivou armádou hackerů

Profesor Kim Heung-Kwang tvrdí, že KLDR vytrénovala přes 6000 armádních hackerů, kteří jsou schopni během několika minut zlikvidovat infrastrukturu jakéhokoli státu.

Za Milovaným vůdcem a Zářícím Sluncem prý stojí armáda smrtelně nebezpečných hackerů. Foto: Twitter
Za Milovaným vůdcem a Zářícím Sluncem prý stojí armáda smrtelně nebezpečných hackerů. Foto: Twitter

Technologický expert Martyn Williams připouští, že útok severokorejských hackerů může být ničivý, ale pouze v teoretické rovině. Profesor Kim nicméně varuje mezinárodní společenství, aby mnohem důsledněji dbalo na otázku internetové bezpečnosti.

Podle vědce jsou v ohrožení především elektrárny a banky, jejichž systém mohou hackeři velmi snadno napadnout. Počítačový útok tak do určité míry může připomínat vojenský útok, při kterém bude spousta obětí na životech.

KLDR už provedla některé útoky, kterými si podle prof. Kima testovala své možnosti. Jednalo se o útok na 33 z 80 jihokorejských bezdrátových linek v době vojenského cvičení v srpnu 2004. V roce 2006 se údajně severokorejští hackeři nabourali do serverů ministerstev obrany Jižní Koreje a Spojených států.

Yahoo čelí hromadné žalobě kvůli porušování soukromí v mailech

Americká internetová společnost Yahoo čelí hromadné žalobě, která firmu viní z nezákonného přístupu k obsahu e-mailů a z využívání získaných informací k podpoře reklamních příjmů.

Portál Yahoo se zařadil mezi technologické giganty čelící hromadné žalobě. Gratulujeme.
Portál Yahoo se zařadil mezi technologické giganty čelící hromadné žalobě. Gratulujeme.

Žaloba se týká e-mailů mezi uživateli služby Yahoo Mail a uživateli jiných e-mailových služeb. Podle rozhodnutí soudkyně Lucy Kohové mohou uživatelé jiných e-mailových služeb, kteří si od 2. října 2011 dopisovali s uživateli Yahoo Mail, zažalovat Yahoo jako skupina. Podle odhadů by se do hromadné žaloby mohl zapojit více než milion lidí.

Uživatelé jiných e-mailových služeb firmu Yahoo obviňují, že kopíruje a analyzuje jejich e-maily s cílem zajistit inzerentům „cílenou reklamu“ u zhruba 275 milionů uživatelů služby Yahoo Mail. Požadují zákaz tohoto přístupu k obsahu e-mailů a vyplacení odškodného. Hromadná žaloba jim může usnadnit cestu k vyššímu odškodnému a zajistit nižší soudní výdaje.

Společnost Yahoo v rámci své snahy o odvrácení hromadné žaloby mimo jiné upozorňovala, že někteří stěžovatelé si dopisovali s uživateli Yahoo Mail i poté, co se dozvěděli o využívání informací z e-mailů. Tím podle firmy s tímto využíváním vyjádřili souhlas.

Číňany od studia na amerických právech neodradí skutečně nic

Patnáct čínských občanů obvinila americká prokuratura z toho, že se ve Spojených státech podvodně dostali na vysoké školy. Součástí jejich podvodu bylo i padělání pasů, což naznačuje opravdu vážnou touhu po vzdělání.

Teď jim hrozí 20 let vězení a čtvrt milionu dolarů pokuty. Číňané si najali náhradníky, kteří místo nich jejich jménem složili zkoušky potřebné k přijetí na americké vysoké školy. Ti se pak prokázali u testů padělanými pasy. Za služby náhradníků zaplatili až 6000 dolarů (asi 150 tisíc korun). Díky přijetí na školy pak Číňané získali studentská víza.

Skupina podle vyšetřovatelů podváděla nejen u zkoušek na univerzitu, ale obelhala i americký imigrační systém.

Když už jsme u těch podvodů: Neměli bychom zapomenout na Pákistánce, kteří v minulém týdnu získali svých patnáct minut slávy za to, že fixlovali s vysokoškolskými diplomy.

Firma, která oficiálně působí v pákistánské metropoli Karáčí, si dokonce najímala placené herce, kteří propagovali neexistující americké univerzity a prokazovali se přitom padělanými potvrzeními s podpisem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho. Podle článku New York Times Axact vytvořil sérii falešných internetových stránek, na nichž vystupují údajní profesoři a studenti, kteří jsou ale ve skutečnosti placenými herci. „Univerzitní“ stránky nabízející získání vysokoškolského diplomu nalákaly řadu zákazníků mimo jiné ze Spojených států, Británie či Spojených arabských emirátů, kteří za něj zaplatili sumy sahající od tisíců do statisíců dolarů.

Ondřej Fér, Ekonomický deník