Fotografie, kterou David Rath popudil soudce Pacovského. Exhejtman žádá kárné řízení

České justici se podařilo získat fotografii, kterou bývalý středočeský hejtman David Rath při čtení své závěrečné řeči popudil přímo v soudní síni soudce Roberta Pacovského. Na soudce nyní podal podnět k podání návrhu na kárné řízení.

Rozsudek nad bývalým poslancem a středočeským exhejtmanem Davidem Rathem obžalovaným z korupce by měl zaznít u Krajského soudu v Praze již zítra. Soud očekává značný zájem veřejnosti a médií a zamluvil největší jednací síň v budově, do které se vejde až 80 lidí.

Třídenní závěrečná řeč Davida Ratha byla poznamenána několika kontroverzními okamžiky. Rath si od začátku procesu stěžuje, že soudce Robert Pacovský je podjatý. Ve finální části své řeči se pak pustil na tenký led, když na Pacovského zaútočil osobní invektivou. Protestoval, že to, co říká s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem na policejních odposleších, je pouhé „žvanění“ u lahve vína, které nelze brát příliš vážně.
Podle slov Ratha pod vlivem alkoholu každý vypustí z úst věci, které nemusí být pravdivé. „Jistě i vy pane předsedo, i když možná méně než já. Koneckonců, na internetu koluje fotka, jak spíte po nějakém flámu,“ řekl Rath předsedovi trestního senátu Roberovi Pacovskému. „Vaše výroky jsou vůči soudu nyní krajně neuctivé, a pokud se budou opakovat, dostanete pořádkovou pokutu,“ řekl Pacovský.

Fotka soudce Pacovského, kterou mu David Rath ukázal přímo v soudní síni
Fotka soudce Pacovského, kterou mu David Rath ukázal přímo v soudní síni

Kýžený snímek navíc do soudní síně přinesla uprostřed jednání asistentka Rathova advokáta Adama Černého Evelína Weagová. „Kdo jste, víte, že do přední části síně nemáte bez povolení předsedy senátu přístup?“ zeptal se ji soudce Pacovský a požádal  ji o průkaz totožnosti. Následně Weagové před odchodem pohrozil pořádkovou pokutou až 50 tisíc korun.

Soudce Robert Pacovský Reprofoto ČT
Soudce Robert Pacovský Reprofoto ČT

Česká justice nechala jednání Ratha i Pacovského zhodnotit bývalého místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru. „Obžalovaný obecně dělá ke své záchraně vše, co může. Chladné uvažovaní lze od člověka, kterému hrozí 12 let, jen těžko očekávat. Nicméně pokud do hlavního líčení přijde kdokoliv zvenku, tak mě by to jako soudce nezajímalo. Do jednací síně vstoupit může. Mě by to zajímalo až v momentě, kdy by ten obžalovaný to, co mu bylo přineseno, dal senátu. Do té doby mu něco přinesla a já nevím co, mohla mu třeba přinést peníze na oběd. Proč ji volat a zjišťovat její data, aby vzápětí v Hostivici čekala televize a natáčela s ní rozhovor? To mi přišlo zbytečně dramatizované,“ dodal Pavel Kučera.


Rathovi hrozí až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát pro něj navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. Rozsudek se týká i slovenské podnikatelky Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala údajně ovlivněné soutěže o veřejné zakázky. Hrozí jí až deset let vězení, Jirát navrhl pět až šest let a peněžitý trest milion korun. Případ Ratha a Novanské vyčlenil soud do samostatného jednání letos kvůli průtahům. Ve druhé části udělil v dubnu tresty devíti lidem od pěti do 7,5 roku a podmínky.

Rath chce kárné řízení s Pacovským

Obhájce Davida Ratha Adam Černý na dotaz České justice odpověděl, že jeho klient podal podnět k podání návrhu na kárné řízení kvůli postupu soudce Roberta Pacovského při předávání fotografie a dalších dokumentů.
Tím, že soudce Pacovský odmítl vydat o zabavené složce určené obhajobě jakékoli rozhodnutí, porušil podle Davida Ratha ustanovení §78 trestního řádu, podle něhož je povinnost při odnětí věci osobě, které byla věc odňata, vystavit potvrzení o převzetí věci nebo protokol. „Pacovský tak postupoval extra legem, když odňal listiny obhajoby a navíc o tom odmítl vydat rozhodnutí či potvrzení.“

Celý text podnětu Davida Ratha si můžete přečíst zde

Jak vyplývá z textu stížnosti, ani obžalovaný David Rath ani jeho obhájkyně neměli možnost se s obsahem asistentkou k soudu doručené složky seznámit. Nemohli proto ani rozhodnout o jejich dalším použití nebo nepoužití pro účely obhajoby. Stalo se to přes důrazné protesty obhájkyně Davida Ratha Marcely Ondřejové.

Důvěrnost materiálů obhajoby je jedním ze základních atributů spravedlivého procesu ve smyslu čl. 36 Listiny základních práv a svobod. Přehlédnout nelze ani ochranu, kterou listinám uchovávaným v soukromí zaručují články 10 a 13 Listiny, upozorňuje v podnětu David Rath.

Podle Davida Ratha je postup předsedy senátu natolik závažným excesem proti zásadám spravedlivého procesu, že mohlo dojít i k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí podle §183 trestního zákona. V každém případě jednání předsedy senátu porušuje má ústavně zaručená práva a ohrožuje důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudu.
Z výše uvedených důvodů podávám podnět k zahájení kárného stíhání Mgr. Roberta Pacovského uzavírá David Rath podnět datovaný 21. července 2015, který byl soudu doručen ve středu 22. července v ranních hodinách.

-hof-, -ire-