Exhejtman David Rath Reprofoto: ČT

Rath ukončil třídenní závěrečnou řeč, rozsudek padne příští týden

Bývalý středočeský hejtman a někdejší poslanec za ČSSD David Rath dnes dokončil svou třídenní závěrečnou řeč, kterou se u Krajského soudu v Praze bránil proti obvinění z přijímání úplatků.

Podle něj se státnímu zástupci nepodařilo tvrzení obžaloby prokázat. Rathovi hrozí až 12 let vězení, soud vynese rozsudek příští čtvrtek. Rath od pondělka hovořil celkem téměř 12 hodin. Žalobce Petr Jirát podle něj vychází především z odposlechů, které jsou nesrozumitelné, špatně přepsané, vytržené z kontextu, a některé dokonce i sestříhané. Jiné důkazy svědčící o Rathově vině prý v podstatě nepředložil.
Obžaloba tvrdí, že Rath bral úplatky prostřednictvím ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího současného manžela a exposlance Petra Kotta, které soud už dříve nepravomocně potrestal 7,5 roku odnětí svobody a propadnutím majetku. Kottovi údajně organizovali manipulování tendrů. Někdejší politik odmítl, že by o tom cokoliv věděl. Trvá na tom, že podle jeho přesvědčení mělo být v krabici od vína, s níž ho v květnu 2012 na cestě z domu Kottových zadržela policie, skutečně víno. Jak se v ní ocitlo sedm milionů korun, neví.

Nová justice

Bývalý hejtman je přesvědčen, že bude uznán vinným, aby soud naplnil poptávku po exemplárním případu. Na jeho kauze prý závisí kariéry představitelů „nové justice“.
Nejobšírněji se Rath bránil proti obvinění z přijetí úplatku za údajně zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad, odmítl ale i jakýkoliv profit z ostatních tendrů zmiňovaných obžalobou – zakázky na vybavení domova důchodců a pavilonu v kladenské nemocnici a zakázky na dodávky zdravotnické technologie pro nemocnice v Kolíně, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi.
Rath i v závěru hlavního líčení pokračoval ve své snaze znevěrohodnit předsedu soudního senátu Roberta Pacovského. Soud musí rozhodnout o další námitce podjatosti, kterou obžalovaný na Pacovského podal. Dnes si navíc Rath nechal přímo do soudní síně přinést snímky, které údajně zachycují Pacovského po flámu. Soudce mu je zabavil s tím, že se s nimi nejprve seznámí, a poté rozhodne, zda je založí do spisu.
V poslední části hlavního líčení zastupovala Ratha nová advokátka Marcela Ondřejová, kterou mu přidělil soud poté, co se Rath pokusil získat za advokáta strýce soudce Pacovského. Právnička soudu navrhla, aby Ratha zprostil viny.
Společně s Rathem čelí obžalobě podnikatelka Lucia Novanská, také její advokátka požaduje pro svou klientku osvobození. Státní zástupce Jirát navrhl Rathovi devět let odnětí svobody a propadnutí majetku, pro Novanskou chce šest let vězení a peněžitý trest ve výši milionu korun.

-čtk-