Ministerstvo financí Pelikánovi na insolvenční zákon nepřidá

Pro ministra spravedlnosti Roberta Pelikána to není dobrá zpráva. K výhradám ohledně jím předkládané novely insolvenčního zákona se přidal i resort jeho stranického šéfa Andreje Babiše.

Ministerstvo financí totiž zásadně nesouhlasí se zvyšováním funkčních míst a prostředků na platy kvůli zvýšení dohledové činnosti nad insolvenčními správci. Nesouhlas tak přichází v tu nejnevhodnější dobu, kdy se tvoří rozpočet na příští rok. Financím se nelíbí ani to, že novela nezohledňuje insolvence obcí.
Návrh zákona předpokládá vytvoření třiceti funkčních míst a s nimi související potřebu prostředků na platy ve výši 17,01 mil. Kč ročně z důvodu zavedení nové agendy, která se týká výkonu posíleného dohledu nad insolvenčními správci při výkonu jejich funkce či výkonu činností související s udělováním a odebíráním akreditace subjektům oprávněným poskytovat služby související s institutem oddlužení.

Peníze vám nedáme

Jenomže Ministerstvo spravedlnosti vykazuje dlouhodobě neobsazená funkční místa, konkrétně za první čtvrtletí 2015 to bylo 1 550 funkčních míst, tj. 6,28 %. „Upozorňujeme, že k těmto neobsazeným místům jsou přiznány prostředky na platy a Ministerstvo spravedlnosti tak disponuje značnými rezervami, které může použít na své priority,“ konstatují Babišovi úředníci ve svých připomínkách. „Požadujeme, aby uvedené potřeby byly pokryty v rámci kapacit kapitoly, a požadujeme doplnit usnesení vlády o úkol pro ministra spravedlnosti, aby všechny změny funkčních míst a výdajů na platy vyplývající z implementace této novely byly realizovány v rámci schválených limitů funkčních míst a prostředků na platy kapitoly 336 – Ministerstvo spravedlnosti.“ V souvislosti s tím finance žádají vypuštění příslušného bodu vládního usnesení, ve kterém by měl Pelikánův návrh kabinet schválit.
Není to jediná výhrada k finančnímu zabezpečení novely. Ta totiž předpokládá v insolvenčním řízení zavedení elektronických formulářů. Jenže z důvodové zprávy nevyplývá, jak vysoké budou na zavedení tohoto systému příslušné náklady.

Chybí oddlužení obcí

Kde sehnat peníze na zabezpečení příslušných ustanovení návrhu, není jediná věc, kterou Ministerstvo financí ve svých zásadních připomínkách vytýká. Upozorňuje rovněž na usnesení vlády č. 540 ze dne 9. 7. 2014, kterým vláda schválila závěry Analýzy řešení platební neschopnosti územních samosprávných celků.
Na základě této analýzy, zpracované Ministerstvem financí uložila vláda Ministerstvu spravedlnosti, aby ve spolupráci s finančním resortem předložilo návrh novely insolvenčního zákona, která by umožnila úpadek obce a stanovila způsob jejího úpadku, a její předložení vládě do konce června 2015. „Nyní předkládaný návrh však úpravu úpadku obce nijak neřeší, i když úprava dané problematiky je velmi   žádoucí. Požadujeme v tomto směru materiál doplnit,“ konstatuje MF.
Navrhovaná novela insolvenčního zákona řešení platební neschopnosti územních samosprávných celků (tj. oddlužení obcí) opomíjí, ačkoli je tato otázka předmětem jednání pracovní skupiny složené především ze zástupců Ministerstva vnitra, Ministerstva financí a Ministerstva spravedlnosti.
Z tohoto důvodu považuje MF za nutné doplnit návrh včetně důvodové zprávy o úpravu problematiky úpadku územně samosprávných celků.

Dušan Šrámek