Ministr spravedlnosti Robert Pelikán při svém jmenování Foto: archiv

Kauza Corpus Solutions: Po měsíci pochybnosti kolem Pelikána narůstají

Deník Právo dnes přinesl měsíc staré informace České justice o vyšetřování na Ministerstvu spravedlnosti kvůli údajnému odpuštění penále firmě Corpus Solutions za problémy s funkčností obchodního rejstříku. V kauze figuruje mimo jiné jméno ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Jak Česká justice již před měsícem informovala, protikorupční policie si pozvala na podání vysvětlení například exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Detektivy zajímá způsob vyrovnání ministerstva s firmou Corpus Solutions, která měla zavedení nového systému elektronického obchodního rejstříku na starosti. Zatímco před měsícem mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej na dotaz České justice ohledně vyšetřování reagoval slovy: “Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakým konkrétním případem zabývá, či naopak nezabývá,“ deníku Právu informace o vyšetřování nyní potvrdil. Policisté už prý navíc údajně zahájili úkony trestního řízení.

Podat vysvětlení na policii v kauze Corpus Solutions byl podle důvěryhodných zdrojů České justice i bývalý ředitel sekretariátu ministryně Válkové Zdeněk Kadlec. Kromě Válkové už policie vyslechla i někdejšího ekonomického náměstka Pavla Kasíka.

Sám ministr spravedlnosti Robert Pelikán ještě na policii vypovídat nebyl. Na dotazy ohledně jeho výslechu Ministerstvo spravedlnosti už přes tři týdny České justici neodpovědělo.
Anonymní trestní oznámení v celé věci je sice na neznámého pachatele, ale vyrovnání měl v kompetenci právě Pelikán. Pověřila ho tím totiž ještě coby prvního náměstka právě exministryně Válková.
Podle Pelikánova vyjádření pro Právo je celé vyšetřování absurdní. Firma Corpus Solutions prý musela v rámci dohody uhradit několikamilionové náklady státu, které muselo ministerstvo uhradit v rámci nefunkčnosti obchodního rejstříku.
Corpus Solutions měl zaplatit za každý den nefunkčnosti rejstříku pět tisíc korun, což podle ministra dohromady činilo zhruba dva miliony korun. Podle anonymního oznamovatele ale škoda byla mnohem vyšší a odhaduje ji na 350 až 370 milionů korun. „Samotné penále činilo ony dva miliony korun a pak jsme v rámci vyjednávání s tou firmou vyslechli různé více či méně uvěřitelné příběhy o dalších částkách a sankcích, které bychom po nich mohli požadovat. Bylo to s cílem, abychom se dohodli. A teď to někdo i s nějakými násobky nafoukl,“ řekl Právu Pelikán. Podle něj může být trestní oznámení snahou o pomstu někoho z bývalých zaměstnanců nebo konkurenčním bojem mezi IT firmami.

Podobně „sdílné“, jako ministerstvo je i firma Corpus Solutions, kde se přes původní příslib k případu ani přes opakované urgence zástupci firmy nakonec nevyjádřili.

-epa-