"Peníze budou vypláceny postupně podle toho, jak budou klienti s ministerstvem uzavírat dohodu o narovnání," vysvětlil ministr. Jan Kněžínek Foto: Facebook

Kdo ochrání whistleblowery na vládě? Vrchním prošetřovatelem bude Jan Kněžínek

Vláda jmenuje prošetřovatelem podezření ze spáchání korupce nebo jiného protiprávního jednání ve služebním poměru náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády Jana Kněžínka. Dle nominace Úřadu vlády České republiky byl vybrán jako kandidát vhodný zejména z hlediska morálních předpokladů a společenského kreditu. 

Vláda bez připomínkového řízení přijala usnesení, které řeší „whistleblowing“ pro účely zákona o státní službě. Zatímco každém jednotlivém úřadě je povinnost vytvořit institut vlastního prošetřovatele, vláda bude mít zastřešujícího prošetřovatele, který bude přijímat podání o protiprávním jednání osob ve služebním poměru.

Hlavní prošetřovatel Jan Kněžínek by měl přijímat oznámení a prošetřovat podezření na nekalé praktiky svých nadřízených nebo spolupracovníků. Na starosti tedy bude mít whistleblowing týkající se členů vlády, náměstka ministra vnitra pro státní službu, vedoucího ústředního správního úřadu nebo prošetřovatele určeného náměstkem ministra vnitra pro státní službu nebo vedoucím ústředního správního úřadu. V praxi to tedy znamená, že bude-li mít úředník ministerstva financí podezření na korupční jednání ministra Andreje Babiše, bude to hlásit právě Kněžínkovi. Podobně to platí pro všechny výše jmenované vedoucí úředníky.

Výběr hlavního prošetřovatele probíhal podle informací České justice od 1. července. „Dopisem vedoucího Úřadu vlády České republiky Ing. Pavla Dvořáka ze dne 17. července 2015 byl jako kandidát na funkci prošetřovatele podle § 3 odst. 2 nařízení vlády navržen JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D., který je náměstkem pro řízení Sekce Legislativní rady vlády. Dle nominace Úřadu vlády České republiky byl vybrán jako kandidát vhodný zejména z hlediska morálních předpokladů a společenského kreditu,“ píše se v předkládací zprávě, která byla přijata bez připomínkového řízení.

Ministerstvo vnitra už při vytváření vyhlášky uvedlo, že jako prošetřovatelé budou ustanoveny osoby, „jejichž osobnostní, profesní a morální úroveň bude zaručovat skutečně efektivní plnění povinností z této funkce vyplývajících“.
Státní zaměstnanec, který oznámí podezření ze spáchání protiprávního jednání, nesmí být v této souvislosti postižen, znevýhodněn nebo vystaven nátlaku. Z tohoto důvodu bude totožnost oznamovatele utajena, pokud o to požádá a prošetřovatel musí zachovat mlčenlivost.

-epa-