O2 má problémy s EK

Evropská komise bude šetřit prodej britského O2 a další malé velké zprávy

Dvakrát od stolů Evropské komise. Další americká pojišťovna kapitulovala před hackery. Apple, Google a spol dospěli k výjimečnému mimosoudnímu vyrovnání.

EK si chce posvítit na britské O2, respektive jeho prodej

Akvizice britského operátora O2 společností Hutchison Whampoa nepůjde tak lehce, jak se doposud předpokládalo. Na transakci si posvítí evropský regulátor.

Hutchison oznámil záměr koupit za 10,3 miliard liber britského operátora O2 na jaře tohoto roku. Jak uváděli představitelé obou firem, Evropská komise měla akvizici schválit do 16. října, nyní to však vypadá, že to bude až o několik měsíců později. Jak včera oznámila agentura Reuters s odvoláním na tři na sobě nezávislé zdroje, Evropská komise se chystá celou věc prověřit mnohem detailněji, než předtím zamýšlela.

Plnohodnotné šetření, které je někdy také nazýváno druhou fází schvalovacího procesu Evropské komise, standardně trvá pět až šest měsíců. Jak navíc dodaly zdroje, je velmi pravděpodobné, že Hutchison bude nucen v některých věcech ustoupit, tj. například se zavázat k prodeji určitých části nabývané sítě. Mluvčí Evropské komise i operátora O2 se k věci odmítli vyjádřit.

Evropská komise zkoumá možný laptopový kartel

Evropská komise prošetřuje společnosti, které vyrábějí baterie pro laptopy a mobilní telefony, kvůli podezření z kartelu. Informoval o tom mluvčí EK Ricardo Cardoso.

Krok antimonopolního úřadu EU přichází dva roky poté, co americké ministerstvo spravedlnosti pokutovalo dvě společnosti za to, že se dohodly na stanovení cen u válcovitých lithium iontových baterií.

„Komise v současnosti vyšetřuje údajné chování potlačující konkurenci v sektoru dobíjecích baterií,“ uvedl Cardoso. Další detaily neposkytl. Firma Sony v březnu ve své zprávě uvedla, že americké antimonopolní úřady uzavřely její vyšetřování, zatímco regulátor v EU ji nadále prošetřuje.

Americké ministerstvo obchodu v roce 2013 pokutovalo firmy Sanyo Electronic, divizi Panasoniku, a LG Chem. Sanyo dostala pokutu 10,7 milionu dolarů a LG Chem 1,1 milionu dolarů.

Hackeři úspěšně napadli pojišťovnu Excellsus

Americká pojišťovna Excellus BlueCross BlueShield oznámila, že do jejich počítačových systémů pronikli hackeři, kteří mohli ukrást osobní informace více než 10 milionů jejích zákazníků.

Excellus se o útocích dozvěděl 5. srpna a ihned kontaktoval FBI a současně k prošetření útoku najal společnost FireEye. I když vyšetřování dosud neskončilo, podle vyjádření představitelů pojišťovny se útočníci mohli dostat k velmi citlivým informacím o jejích zákaznících. Excellus proto začal jednotlivé uživatele o útoku informovat a poskytne jim dva roky službu na ochranu identity.

S krádežemi zdravotnických dat se v poslední době roztrhl pytel. Tou asi největší v tomto roce bylo odcizení osobních údajů 80 milionů lidí u pojišťovny Anthem. V červnu byl pak zaměstnanec Montefiore Medical Center obviněn z toho, že pomáhal při krádeži zdravotnických záznamů 12 000 lidí. O měsíc později představitelé UCLA Health System oznámili, že se hackeři dostali k záznamům o 4,5 milionech jejich pacientů.

Mimosoudní vyrovnání ve sporu Applu, Googlu a spol schváleno

Americký federální soud minulý týden po letech sporů schválil mimosoudní vyrovnání mezi Apple, Googlem, Intelem a Adobe a jejich bývalými zaměstnanci ve výši 415 milionů dolarů.

Celý spor začal v roce 2011, kdy byly společnosti Apple, Google, Intel a Adobe nařčeny z uzavření tajné dohody, podle které si mezi sebou neměly přetahovat zaměstnance. Tuto dohodu mezi sebou uzavřeli vysocí manažeři zmíněných společností, aby firmy nemusely neustále vynakládat značné finanční prostředky na to, aby si zaměstnance přetahované konkurencí udržely.

Představitelé amerických technologických gigantů se pokoušeli spor mimosoudně urovnat již v srpnu, avšak soudkyně federálního soudu Lucy Kohová tehdy uvedla, že vyrovnání ve výši 325 milionů dolarů je příliš nízké. Jak dodala Kohová, spravedlivá částka by se měla pohybovat okolo 380 milionů dolarů, jelikož jednání představitelů zmíněných firem bylo velmi dobře zdokumentováno.

Ondřej Fér, Ekonomický deník