(uprostřed) Foto: Facebook

Legislativní rada doporučila přijmout zákon o veřejných zakázkách

Legislativní rada vlády dnes doporučila schválit návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Zároveň by tak měl být zrušen dosavadní zákon o veřejných zakázkách a koncesní zákon, související právní předpisy pak čekají úpravy. Oznámil to Jiří Souček z úřadu ministra a šéfa rady Jiřího Dienstbiera.

Zákon, který chce ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) přejmenovat na zákon o zadávacích řízeních, musí platit nejpozději od 18. dubna 2016. Do té doby musí ČR převést evropské směrnice do národní legislativy. Geneze zákona byla bolestivá, do vlády šel zákon s 52 rozpory z připomínkového řízení. Zákon měl být vypracován ve spolupráci MMR s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Z předkládací zprávy přitom vyplynulo, že k tomu nedošlo a rozpory trvají, což je u spolupředkladatele naprosté novum.

Norma určuje podmínky zadávacího řízení. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Zakazuje například uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.
Ministerstvo pro místní rozvoj chce také u některých typů tendrů zakázat vybírání vítěze pouze podle nejnižší ceny, respektive zavádí více povinných hodnoticích kritérií. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení. Zadavatel by také mohl vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil.

(čtk, epa)