Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Kyberútoky v justici znamenají obrovské riziko, Zeman žádá peníze na ochranu citlivých dat

Kyberútok, který v květnu ohrozil Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), ukázal na slabost zabezpečení počítačových sítí v české justici. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto ministrovi spravedlnosti Robertovi Pelikánovi zaslal dopis, ve kterém žádá finance na zabezpečení počítačových sítí.

Problém je o to větší, že sám nejvyšší státní zástupce upozorňuje ministerstvo na skutečnost, že se nejedná o ojedinělý jev. “ Z obecných informací taktéž víme, že k podobným incidentům dochází v resortu celkem pravidelně a bohužel se toto neřeší a ani se to nijak nezveřejňuje“, píše nejvyšší státní zástupce ministrovi spravedlnosti v dopise, který má Česká justice k dispozici.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman upozornil na skutečnost, že projde-li vir antivirovou ochranou, může se zaměřit ne na šifrování dat, ale na skryté odesílání dokumentů, které u uživatelů najde. „A to by u citlivých dokumentů speciálních oborů znamenalo obrovské nebezpečí vyzrazení plánovaných činností s dalekosáhlými důsledky,“ upozorňuje nejvyšší státní zástupce v dopise adresovaném na resort spravedlnosti.

Pavel Zeman stupeň nebezpečí dokládá právě kyberútokem, kterému NSZ čelilo v květnu letošního roku a o kterém Česká justice informovala. „Jako výrazné posílení bezpečnosti, které minimalizuje tento typ útoků, se jeví dokoupit funkčnost, kterou antivirový program, který je v resortu nasazen má, ale není zakoupena. Cenově se toto řešení pohybuje cca 1,5 až 1,75 milionu Kč. Spočívá v tom, že se za antispamový filtr, který je na Ministerstvu spravedlnosti již zabudován, nasadí další zařízení, které on-line detekuje veškerý provoz z internetu a e-mailovou poštu a simuluje činnosti, ke kterým může dojít. V případě podezřelých výsledků, tuto činnost zablokuje,“ dodává v dopise Pavel Zeman.

Poslance bude kyberbezpečnost zajímat

Vzhledem k počtu zasažených počítačů při květnovém kyberútoku, může být poměrně pravděpodobná i verze cíleného útoku na síť NSZ, kde se shromažďují velmi choulostivé informace, například z tzv. šestých odborů obou vrchních státních zastupitelství, kde se vyšetřují nejzávažnější případy spojené s hospodářskou kriminalitou či korupcí.

O celou věc se podle informací České justice zabývá i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). „Interní informace z NSZ, pokud je pravdivá, je alarmující, Určitě bychom na jednání ústavně právního výboru měli zařadit bod o fungování informačních systémů na Nejvyšším státním zastupitelství za účasti odpovědných osob z ministerstva a NSZ. Jako předseda finančního podvýboru se budu zajímat o výdaje na správu a údržbu těchto systémů. Budu se zajímat také o stav zabezpečení těchto systémů. Doufám, že nejsou ohrožena data o vyšetřování závažných kauz,“ komentoval situaci člen ústavně právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

A není sám, kdo bude o incidentu a rizicích s ním spojených chtít od NSZ a ministerstva více informací. „O této problematice jsem dosud neslyšel. S kolegy poslanci z ÚPV o tom jistě promluvím a uvidíme,“ řekl České justice další poslanec ústavně právního výboru Zdeněk Ondráček (KSČM). Oficiální zdroje se k celé věci ze vcelku pochopitelných důvodů odmítají vyjádřit, a tak se můžeme jen dohadovat, o jak vážnou hrozbu ve skutečnosti jde.

(epa)