Způsob určení hranic evropských státu je dnes opět aktuální otázkou Foto: panoramio.com

Policie posiluje kvůli migrantům opatření na hranici s Rakouskem

Česká policie posiluje kvůli uprchlíkům opatření na hranicích s Rakouskem. České televizi to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O dalším postupu se rozhodne podle počtu migrantů, kteří míří do ČR. Opatření souvisí s obnovením kontrol na německo-rakouské hranici kvůli běžencům.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière dnes oznámil, že Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. O řešení uprchlické krize budou na pondělním mimořádném setkání jednat ministři vnitra zemí osmadvacítky. Podle českého ministerstva vnitra podobná opatření už Německo zavedlo při nedávném summitu G7. „I když se tehdy problémy projevily hlavně na rakouském území, Policie České republiky zavedla opatření na hranici s Rakouskem tak, abychom zajistili bezpečnost českých občanů, která je pro nás prioritou,“ uvedlo vnitro v prohlášení k současné situaci.

Česká policie podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové tento krok Německa očekávala. „V tuto chvíli to budeme řešit vlastním opatřením, a to je posílení výkonu služby v hraničních krajích. Další naše postupy budou záviset na počtech příchozích migrantů,“ řekla Rendlová. Podle mluvčí se opatření budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje. Případné počty posil nebo další podrobnosti chce policie zveřejnit později. „Situaci sledujeme a dle jejího aktuálního vývoje budeme přijímat další opatření,“ uvedlo vnitro.

Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes telefonicky shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení uprchlické krize bez toho, aby byly přehlasovány některé členské země EU. Sobotka podle Ayrera podpořil takové řešení, mezi jehož klíčovými body musí být ochrana vnější hranice EU, aby bylo možné kontrolovat „příliv lidí do Evropy“. Česko spolu s některými dalšími státy unie, zejména členy visegrádské skupiny, sklízí od západoevropských zemí kritiku za odmítání povinných kvót pro přijímání běženců. Je ochotno pomoci jen na dobrovolné bázi s ohledem na to, že není cílovou zemí pro pokračující vlnu migrantů z Afriky a Asie.

(čtk)