Pelikán a vedení resortu se dnes sešlo se státními zástupci Foto: MSp

Schůzka žalobců u Pelikána: Elektronický spis by mohl začít fungovat příští rok

Dlouho plánovaný elektronický spis by mohl v justici začít fungovat příští rok. Po schůzce s vedoucími státními zástupci to dnes novinářům řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Projekt elektronického trestního řízení by měl zajistit jednotné vedení věcí u policie, žalobců i soudců. Policisté už elektronický trestní spis používají, nyní se proto pracuje na jeho zavedení na státních zastupitelstvích.

12038282_863648277037274_4696054562393263536_n
Pavel Zeman a Lenka Bradáčová na ministerstvu

„Já věřím, že v průběhu příštího roku budeme schopni systém uvést do provozu,“ prohlásil Pelikán. Veřejnosti chce ministerstvo projekt, který nyní považuje za jeden z nejdůležitějších, představit už v nejbližších měsících. Se zavedením spisu začíná úřad nyní na státním zastupitelství, „protože je to jednodušší terén než soudy“.

Po policii jsou také podle něj žalobci logickým dalším krokem.
Přípravu elektronického trestního řízení zahájilo ministerstvo už v roce 2008. Podporu projektu uložila ministerstvu například i protikorupční strategie vlády na období let 2011 a 2012, zavedení ale uvázlo na nedostatku peněz. Tehdy odhadoval úřad náklady na 300 milionů korun. Bývalá ministryně Helena Válková (ANO) pak loni v květnu uvedla, že chce získat peníze z evropských fondů.

Pelikán nyní podle svých slov věří tomu, že se peníze podaří nalézt. Nový tým na ministerstvu podle něj dokáže srazit částky za nové projekty na desetiny „obvyklých částek ve státní správě“. Například na podzim chce úřad představit nový justiční portál, který místo plánovaných 20 milionů Kč bude stát dva. „Jsme si téměř jisti, že stejně se nám to podaří u elektronického spisu,“ uvedl ministr.

(čtk)