František Púry Foto: NS

Týden v české justici: Púry předsedou trestního kolegia a rozsudek nad Nečasovou

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Řadu zajímavých událostí z prostředí české justice přinesl uplynulý týden. Zatímco za vydání Kevina Dahlgrena sbírala justice kladné body, kritika se nadále pojila s novelou občanského zákoníku a taktéž se zákonem o státním zastupitelství. Média si dále všímala i rezignace Tomáše Vrány či nepříliš vhodné komunikace ministra Pelikána na Twitteru.

Tuzemská justice si v uplynulém týdnu připsala jeden výrazný historický úspěch. Vůbec poprvé byl totiž do Česka vydán americký občan, konkrétně šlo o Kevina Dahlgrena, kterého brněnští policisté podezřívají ze čtyřnásobné vraždy. Zpráva vyvolala zpočátku týdne zájem napříč médii. „Domnívám se, že byl našimi justičními orgány velice dobře zpracován procesní postup. Dalším faktorem může být vstřícnost České republiky při vydávání občanů do Spojených států,“ vysvětlil důvody úspěchu proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Michal Tomášek ve vysílání České televize, která se tématem podrobně zabývala v pondělní relaci pořadu Události, komentáře.

Legislativní rada vlády ve čtvrtek projednávala novelu občanského zákoníku, kterou předložilo ministerstvo spravedlnosti. A stejně jako jinde, tak i na půdě rady se jednalo o poměrně bouřlivou diskuzi. Ve středečním vysílání pořadu „Den podle…“ na vlnách ČRo Plus ji posluchačům přiblížil jeden z členů rady Petr Bezouška, který je sám proti navrhovaným změnám. „Já osobně tu novelu příliš nevítám, protože si myslím, že ve většině těch bodů, tak jak ji ministerstvo navrhuje, je zbytečná,“ řekl Bezouška. Jak však informoval např. server aktualne.cz, rada nakonec novelu schválila a nové úpravy se tak dočkají mj. oblasti práce mladistvých, omezení svéprávnosti či předkupního práva.

Po čase se prostoru v médiích dostalo připravovanému zákonu o státním zastupitelství, který po připomínkovém řízení míří do vlády. Anabázi vzniku jednoho z klíčových zákonů popsal v aktuálním vydání týdeníku Reflex Bohumil Pečinka, přičemž nezapomněl připomenout ani rozdílné názory, které na zákon v české justici panují.

Obsáhlý rozhovor s Vlastou Formánkovou, které letos vypršel její desetiletý mandát u Ústavního soudu, nabídlo svým čtenářům pondělní vydání Lidových novin. Hned na úvod vyjádřila Formánková své přesvědčení, že mandát ústavního soudce by měl být neopakovatelný a vyzvala k tomu, aby budoucí ústavní soudci měli praxi ze soukromého práva. Závěrem pak Formánková vysvětlila svůj postoj ke vzniku Nejvyšší rady soudnictví. I když ji podporuje, tak je podle ní dobře, že se práce na ní pozastavily, neboť až na výjimku v podobě Soudcovské unie „neprobíhá vnitřní diskuse o představách a požadavcích a řešení vnitřní nezávislosti soudců.“

Většina z tuzemských celostátních deníků včetně MF DNES, Práva či Hospodářských novin ve čtvrtek referovala o rezignaci kontroverzního šéfa exekutorského úřadu v Přerově Tomáše Vrány. Zvláště Vojtěch Blažek v Hospodářských novinách věnoval této události značný prostor, když podrobně rozebíral kariéru a praktiky „největšího, nejobávanějšího a podle některých také nejtvrdšího exekutora v zemi.“ Všechna média pak nezapomněla připomenout, že za odstoupením stál do velké míry tlak, který na Vránu nejen svými veřejnými prohlášeními, ale také podáním návrhu na jeho odvolání, vytvořil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Vláda na své pondělní schůzi schválila snížení počtu typů věznic z dosavadních čtyř na dva. Nově tak budou vězni trávit svůj pobyt za mřížemi buď ve věznici s ostrahou, nebo ve věznici se zvýšenou ostrahou. Podrobnosti o nových pravidlech přinesl v úterý deník Právo, stručně na ně upozornil i deník E15.

Hlavní přínosy novely občanského soudního řádu a zákona o exekutorech shrnul Pavel Cechl v časopisu Týden. Vyzdvihl především to, že za dluhy nižší než 30 000,- Kč nebude možno zabavit byt nebo dům. Dále pak upozornil na skutečnost, že podle nových pravidel nebudou pod exekuce spadat věci osobního charakteru či běžné vybavení domácnosti.

Počátkem minulého týdne doznívala v médiích kauza spojená s odpuštěním sankcí firmě, která byla zodpovědná za komplikace při funkčnosti elektronického obchodního rejstříku. Např. deník Právo či Hospodářské noviny citovaly vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, že pozice ministra Pelikána není touto kauzou ohrožena. Nicméně předseda vlády dále uvedl, že ministr by mohl být ve „velmi citlivé pozici.“

Trestní kolegium Nejvyššího soudu povede nově František Púry, který je soudcem Nejvyššího soudu již od roku 1993. Ve funkci nahradil Stanislava Rizmana, který po 20 letech rezignoval. Nový předseda Púry hovořil o hlavních aspektech svojí práce v úterním vysílání Studia ČT24, o personální změně posléze referoval i server iHNed.cz. „Skvělá zpráva a klobouk dolů před P. Šámalem,“ komentoval zprávu na svém Twitteru ministr Pelikán.

Na jiný tweet ministra spravedlnosti pak upozornil Jaroslav Kramer v týdeníku Ekonom. Tomu se nelíbilo, že Pelikán se veřejně vyjádřil k odůvodnění rozsudku v kauze kolem Jany Nečasové. „Bez ohledu na to, že je argumentace soudkyně opravdu slabá a její profesní minulost nelichotivá, ministrovi kritické hodnocení její práce na Twitteru nepřísluší,“ napsal Kramer s tím, že znalost ministrova názoru by mohli využít zkušení obhájci ve svůj prospěch, pokud by poukázali na to, že soudce šel svým verdiktem ministrovi tzv. na ruku.

Dosavadní náměstek pro řízení sekce Legislativní rady vlády Jan Kněžínek byl jmenován historicky prvním prošetřovatelem, jehož úkolem bude prověřovat podezření ze spáchání protiprávního jednání týkající se členů vlády a dalších vysoce postavených činitelů. Informoval o tom týdeník Euro.

Advokátní kancelář Weinhold Legal se připojila k poradenské společnosti EY, která tak rozšířila nabídku svých služeb o právní poradenství. Společnost o tom ve středu informovala v tiskové zprávě, z níž ve svém článku na serveru iHNed.cz čerpala Kateřina Hynčicová.

 Očekávaná agenda

9.9.2015
9:00
Na programu středečního jednání vlády, kde se bude probírat mj. rozpočet na rok 2016, není žádný bod, který předkládá ministr spravedlnosti.
13.9.2015
V Brně začíná třídenní Výroční konference CEEJN (Central and Eastern European Network of Jurisprudence). Jejím tématem budou aktuální problémy právní metodologie.

 

hi-banner