Foto: psp.cz

Hospodářský výbor přerušil projednávání novely energetického zákona

Sněmovní hospodářský výbor dnes přerušil projednávání vládní novely energetického zákona, která zpřesňuje některá ustanovení ohledně vedení Energetického regulačního úřadu. Návrh by měl nejdříve posoudit ústavně právní výbor sněmovny, rozhodli dnes členové hospodářského výboru. Vrátí se k němu pravděpodobně příští týden.

Pokud by předloha nebyla schválena včas, úřad tvrdí, že jeho nynější vedení v čele s Alenou Vitáskovou by muselo v lednu skončit. Poměrně rozsáhlou novelu energetického zákona přitom podepsal prezident Miloš Zeman teprve v květnu. Regulační úřad upozorňoval na to, že novela podřídí od příštího roku jeho vedení zákonu o státní službě. Vedení v čele s Vitáskovou by skončilo a úřad by byl bez řízení.

V důvodové zprávě ministerstvo uvádí, že vznikem Rady ERÚ, jež bude úřad nově řídit až k srpnu 2017, nastane od příštího ledna nesoulad mezi účinností energetického zákona, zákona o státní službě a dalších doprovodných zákonů. Návrh proto účinnosti předpisů mění.

Rada ERÚ bude mít podle platné novely energetického zákona pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu bude nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. V současné době jmenuje předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté.

(čtk)