České výhrady k úřadu evropského prokurátora trvají

Ani dva roky vyjednávání příliš nezmírnily kritický český postoj ke vzniku úřadu evropského veřejného žalobce. Úřad by měl vyšetřovat a stíhat zejména podvody týkající se peněz z rozpočtu EU. Senát v roce 2013 vznik této instituce zablokoval spolu s parlamentními komorami z dalších deseti států unie. Tento týden svůj postoj potvrdil.

Rezervovaná je dál také vláda, řekl senátorům ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr uvedl, že původní návrh předpokládal centralizovaný model úřadu, zatímco nový počítá se vznikem kolegia, které by jako vrcholný orgán reprezentovalo všechny členské státy. Úřad by měl také nově vyšetřovat trestné činy proti finančním zájmům Evropské unie souběžně s národními vyšetřovacími orgány.

Aktuální návrh má také umožnit podat obžalobu v jiné členské zemi, než v níž delegovaný evropský žalobce vedl vyšetřování. Podle Pelikána už byla řada českých připomínek do návrhu zapracována. ČR ale bude trvat například na tom, aby se působnost úřadu nerozšiřovala na trestné činy týkající se podvodů na dani z přidané hodnoty. „To je primárně zájem členských států a pouze menšinově zájem rozpočtu Evropské unie,“ uvedl ministr.

„Nemáme nic proti myšlence evropského prokurátora, ale skutečně pečlivě dbáme na to, aby, pokud něco takového vznikne, aby vzniklo něco funkčního, ne aby vznikl jenom úřad pro úřad,“ dodal Pelikán.

Senátoři vyjádřili pochyby o přínosu nového úřadu a mají také obavy z toho, že tato instituce mohla ohrozit ochranu základních práv zaručených ústavou a listinou základních práv. Obavy senátorů se týkaly hlavně práva občana na zákonného soudce, protože by si evropský žalobce mohl vybrat trestní soud. Nařízení by mohlo narušit i právo na spravedlivý proces, a to kvůli jednostupňovému rozhodování evropského žalobce a absenci opravných prostředků.

Horní komora si vyhradila právo zaujmout konečné stanovisko k návrhu až po dojednání jeho konečné verze.

(čtk)