Německá kancléřka Angela Merkelová Foto: Facebook

Merkelová: Kdo si dnes myslí, že se ho uprchlická krize netýká, bude se ho týkat zítra

Německá kancléřka Angela Merkelová opět vyzvala k distribuci uprchlíků do členských zemí EU. V úterý varovala národy, které byly dosud krizí dotčeny jen slabě, před uspokojením. „Vaše věta, že právo na azyl nemá hranice, je fatální a právně špatná, paní kancléřko,“ vystoupil člen CDU proti Merkelové

„Jsem jasně přesvědčena, že nezvládneme tuto výzvu na německo-rakouských hranicích. Ti v Evropě, kteří si dnes myslí, že tím nejsou zasaženi, budou nějakým způsobem zasaženi zítra,“ citoval Merkelovou na Dnech německého průmyslu v úterý 3. listopadu 2015 veřejnoprávní Detsche Welle v článku Uprchlickou krizí bude zasažena celá Evropa.

Merkelová rovněž na konferenci o budoucnosti CDU v Darmstadtu varovala před ozbrojeným konfliktem na Balkáně, pokud by Německo uzavřelo hranice. Uzavření každých hranic navíc znamená, že pochodující lidé naleznou další cestu skrz další stát, popsal Spiegel on-line.

Na stranické konferenci vystoupil také právník, který je padesát let členem CDU: „Vážená paní spolková kancléřko, vaše věta, že základní právo na azyl nemá hranice, je fatální a právně špatná,“ řekl Merkelové. Podle deníku Die Welt na konferenci zaznělo, že za posledních třicet let politici a straničtí funkcionáři nezažili mezi Němci tolik hněvu, vzteku a pobouření. Další varovali přímo před sociálními bouřemi nebo dokonce občanskou válkou.

Výzva k zavedení povinné služby v Bundeswehru

Mezitím vyzval poslanec CDU Eckhart Rehberg v souvislosti s nekonečnými proudy přistěhovalců a žadatelů o azyl do Německa k zavedení povinné roční vojenské služby pro mladé lidi, kterou by bylo možné nahradit prací v sociálních službách. „Jinak nebudeme schopni vyrovnat se s přílivem uprchlíků a jejich integrací,“ uvedl poslanec. Získal podporu ministra vnitra Meklenburska – Předního Pomořanska z CDU Lorenze Caffiera, podle něhož by šlo o přechodné opatření v této hrozivé humanitární krizi.

Přistěhovalci se odmítají v Řecku registrovat

V Řecku se konečně podařilo přesvědčit 30 migrantů, aby požádali o azyl v Lucembursku. Do Lucemburska budou letecky přepraveni ve středu. Evropská komise ovšem nemá žádný právní nástroj, jak donutit přistěhovalce ze třetích zemí, aby požádali v konkrétní zemi o azyl.

Naplnění dohodnutých kvót přidělovaných přistěhovalců jednotlivým členským zemím EU vázne a důvodem jsou sami přistěhovalci, přiznávají úředníci EU v Řecku. Lidé, kteří připluli do Řecka totiž mají zcela jiné plány, než se nechat přepravit k podání žádosti o azyl do České republiky, na Slovensko nebo jiné země EU. Tyto svoje plány hodlají naplnit a pokračovat do Německa. V Řecku se neregistrují, aby tam nemohli být vráceni. Vyplývá to z reportáže deníku Die Welt z registračního centra v Řecku.

V Německu pokračuje také dramatická debata o tranzitních zónách, kde by měli přistěhovalci žádat o azyl, přičemž by mohli být už na hranicích odmítnuti. Zóny by měly být tři a všechny by se měly nacházet na hranici mezi Rakouskem a Německem. To bude znamenat další tlak na Rakousko a může to také způsobit, že proud přistěhovalců se do Německa rozejde přes Českou republiku. Proti tranzitním zónám protestovali už v pondělí odbory. Někteří politici je označili za v rozporu se státem práva.

(ire)